De ce este important să vă rotiți și schimbați cauciucurile


Cauciucurile au un rol foarte important în siguranța și calitatea unei călătorii cu mașina. Înlocuirea acestora implică, de asemenea, un cost semnificativ. Acestea sunt două motive foarte bune pentru care ar trebui să faceți din întreținerea lor o prioritate.

Rotația periodică a cauciucurilor este un aspect important în optimizarea performanței cauciucurilor și prelungirea duratei lor de viață. Fiecare poziție a roții prezintă rate și tipuri de uzură diferite. Având în vedere tracțiunea față, cauciucuri din față au nevoie de o forță de frecare mai mare, necesară pentru rotire, accelerare și frânare, ceea ce duce la o uzură mai mare.

Rotind în mod obișnuit cauciucurile, uzura se răspândește uniform pe toate cele patru cauciucuri, prelungindu-le astfel durata de viață.

De asemenea, a avea o uzură uniformă a benzii de rulare ar putea optimiza tracțiunea și manevrabilitatea, ceea ce, la rândul său, vă va oferi o călătorie mai lină și vă va spori substanțial siguranța.

În cele din urmă, rotația cauciucurilor vă poate economisi bani. Pentru tracțiunea integrală, cauciucuri uzate uniform reduc tensiunea pe transmisie, astfel încât nu va trebui să înlocuiți piesele scumpe, precum jante.

Cât de des ar trebui să vă rotiți cauciucurile?

Majoritatea producătorilor recomandă rotirea cauciucurilor la fiecare 8.000 - 10.000 km. Manualul proprietarului vă va spune cât de des ar trebui să programați rotația cauciucurilor.

Vizitați întotdeauna un centru de service cu reputație bună, pentru a asigura o rotație adecvată. Când duceți mașina pentru rotația cauciucurilor, este, de asemenea, un moment ideal pentru ca cauciucurile să fie inspectate, pentru a verifica presiunea aerului și adâncimea benzii de rulare și pentru a le reechilibra, dacă este necesar. 

Cum să verificați rotația cauciucurilor

Modelul de rotație al cauciucurilor dvs. depinde de anumite criterii importante:

  • Vehiculul dvs. este cu tracțiune față, spate sau cu tracțiune integrală?
  • Cauciucurile sunt direcționale sau nedirecționale? (Modelul benzii de rulare a cauciucurilor direcționale este conceput să se rotească numai într-o singură direcție)
  • Aveți un mini cauciuc de rezervă sau unul de dimensiuni mari, care poate fi rotit și el?
  • Cauciucurile dvs. sunt de aceeași dimensiune în față și în spate?

Modele de rotație a cauciucurilor

Modelul de rotație recomandat este dictat de tipul de mașină.

Tracțiune pe roțile din față

Mutați cauciucurile din față în spate și schimbați laturile.

Mutați cauciucurile din spate în față pe aceeași parte.

Tracțiune pe roțile din spate

Mutați cauciucurile față în spate pe aceeași parte.

Mutați cauciucurile din spate în față și schimbați laturile.

Tracțiune pe patru roți

Mutați cauciucurile din față în spate și schimbați laturile.

Mutați cauciucurile din spate în față și schimbați laturile.

Cauciucuri direcționale

Mutați cauciucul din stânga față în spate stânga și cauciucul din față dreaptă în spate dreapta.

Mutați cauciucul spate stângă în fața stângă și cauciucul spate dreapta în fața dreapta.

Cauciucurile reprezintă o investiție substanțială. Merită să aveți grijă de ele. Cauciucurile umflate corespunzător, care sunt întreținute în mod regulat cu o rotație suficientă, vă vor oferi o durată de viață optimă a benzii de rulare, performanțe și valoare excelente. 

Care este momentul potrivit pentru a vă schimba cauciucurile auto?

Cauciucurile auto asigură siguranța și calitatea călătoriei dvs., ceea ce le face una dintre cele mai importante părți ale vehiculului dumneavoastră. Întreținerea regulată poate reduce riscul de uzură prematură și adaugă mai mulți km unui cauciuc, dar chiar și asta nu garantează că nu va suferi o explozie în condiții meteorologice dificile sau în condiții de drum.

Condițiile meteorologice nefavorabile, cum ar fi furtuni de nisip, ploi abundente, ceață densă în ierni și căldură intensă vara pot expune vulnerabilitatea cauciucurilor vechi sau a unor cauciucuri slab întreținute. În sezonul cald, drumurile absorb niveluri de căldură intolerabile, ceea ce face ca cauciucurile vechi și prost întreținute să fie vulnerabile. O explozie poate fi chiar mortală, motiv pentru care șoferii trebuie să ia măsuri de siguranță pentru a evita o astfel de situație.

Să explorăm semnele care vă pot spune clar dacă este momentul potrivit să vă schimbați cauciucurile auto:

1. Puteți vedea metalul

Dacă puteți observa chiar și o sclipire de metal în cauciucurile mașinii dvs., este un semn clar că trebuie să cumpărați un nou set. O astfel de deteriorare a suprafeței poate rezulta din expunerea cauciucurilor auto la drumuri denivelate sau din cauza contactului cu un obiect fizic ascuțit. Această deteriorare se poate intensifica rapid și poate avea un efect negativ asupra benzii de rulare a cauciucurii. Dacă cauciucurile nu sunt schimbate la timp, aceasta poate duce la o explozie bruscă a cauciucurilor, care, pe un drum aglomerat, poate avea consecințe periculoase.

2. Vedeți fisuri și umflături ale pereților laterali

Pe măsură ce cauciucurile îmbătrânesc sau sunt expuse la condiții meteorologice extreme, cauciucul începe să-și piardă din elasticitate și apar fisuri la suprafață. Unele crăpături ar putea să nu însemne că aveți nevoie de cauciucuri noi, dar dacă observați mai multe, este o idee bună să vă duceți mașina la un profesionist care vă poate ajuta să stabiliți dacă aveți nevoie de cauciucuri noi. De asemenea, ar trebui să fiți atent la orice fisuri vizibile pe pereții laterali ai cauciucurilor. Dacă observați umflături sau bule anormale, duceți-vă cauciucurile imediat la un service.

3. Mașina dvs. trage într-o parte

Dacă acest lucru se întâmplă în timp ce conduceți, este un indicator al alinierii slabe a roților, care apare mai ales din cauza uzurii neuniforme a cauciucurilor. Uzura neuniformă rezultă din lipsa întreținerii de bază a cauciucurilor, rotația întârziată a cauciucurilor sau pentru că cauciucurile nu au fost înlocuite toate în același timp.

Comentarii Facebook