De ce au fost de fapt eliminate testele PCR și antigen la intrarea în restaurante sau diferite evenimente? Explicațiile lui Raed Arafat


Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat, a explicat, luni seara, la finalul ședinței de Guvern, care a fost motivul de la baza deciziei de a elimina testele PCR sau antigen la verificarea persoanelor pentru permiterea accesului în diferite spații publice, precum restaurante, teatre sau la evenimente. Potrivit șefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), în aceste situații s-a ținut cont de managementul riscului.

Raed Arafat a explicat, la întrebarea jurnaliștilor, că nu există semn de egalitate între persoanele vaccinate și cele cu test negativ în ceea ce privește riscul de infectare și de transmitere a noului coronavirus.

Testatul, „un vehicul foarte bun să ne încarce secţiile de terapie intensivă”

Simplu, eu vă explic, pentru că foarte multă lume zice că e discriminare, că certificatul verde înseamnă că toţi sunt egali. Nu. Şi astăzi a apărut un studiu din SUA care arată acest lucru. Deci, şansa să te infectezi dacă eşti vaccinat, conform studiului din SUA, este de cinci ori mai mică, dacă ești vaccinat, să te infectezi”, a precizat șeful DSU.

Persoanele vaccinate sau trecute prin boală au imunitate, ceea ce înseamnă că şansa să transmită, să se infecteze – chiar dacă se infectează, au şansă de 11 ori mai bună să nu ajungă în terapie intensivă, să nu aibă probleme grave, deci ei fac doar forme uşoare. Testatul, la momentul testării el este negativ, dar nefiind vaccinat, nefiind trecut prin boală, testatul este un vehicul foarte bun şi să se infecteze, şi să ajungă în terapie intensivă şi să ne încarce secţiile de terapie intensivă şi secţiile de terapie intermediară şi unităţile de primiri-urgenţe şi tot”, a declarat Raed Arafat.

„Nu riscăm totul”

Secretarul de stat în MAI a subliniat că în aceste situații este vorba despre managementul riscului

Riscăm până la o limită, nu riscăm maxim, nu riscăm totul. Dacă noi am acceptat, după 6 la mie, să păstrăm anumite activităţi deschise, care altădată le închiseserăm noi chiar de la 3 la mie, nu de la 6 la mie, am acceptat acest lucru păstrând anumit risc, riscul minim posibil. Din cauza asta, cei care sunt vaccinaţi, trecuţi prin boală, care sunt imuni, intră acolo, sunt într-o zonă de risc, dar asupra lor riscul este limitat. Intră unul testat, dacă se infectează, dacă participă mai mulţi acolo şi se infectează, poate că testul îl are de două zile şi este în a treia zi, deja, şi este pozitiv, asta nu avem de unde să ştim, rezultatul este altul, pentru că este persoană fără imunitate. Deci, asta este diferenţa între cele două categorii, vaccinat, trecut prin boală, care au imunitate şi testatul, care doar la momentul testului a fost negativ. Nu înseamnă că şi la treia zi este negativ, dar e un risc asumat”, a subliniat Raed Arafat.

Comentarii Facebook