David Ferenc, pus în valoare! Se mută stația de autobuz de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, mai aproape de Sora - FOTO


Stația de autobuz de lângă Liceul Unitarian ”Janos Szigmond” se mută câțiva metri mai sus, spre centru, până în dreptul centrului comercial Sora.

Lucrările de mutare a stației au început de câteva zile și sunt aproape finalizate. Astfel, va fi pus în valoare micul scuar cu statuia lui David Ferenc, care era obturat de stația de de autobuz, fiind invizibilă pentru trecători. Tot amplasamentul era o bătaie de joc. 

62228567.jpg

Cine a fost David Ferenc

Francisc David (în maghiara David Ferenc) s-a născut la Cluj în jurul anului 1520, tatăl său fiind un meșter sas, iar mama de etnie maghiară din Cluj. După terminarea studiilor la Wittenberg în anul 1551, a fost mai întâi rectorul gimnaziului catolic din Bistrița. După convertirea sa la credința lutherană a activat în 1554 ca pastor evanghelic la Petriș. Un an mai târziu s-a mutat la Cluj ca rector evanghelic și a devenit superintendentul lutheranilor din oraș. În 1564, după separarea definitivă a calvinilor maghiari de evanghelicii lutherani (sași), a fost ales episcop calvinist al bisericilor maghiare din Transilvania și numit pastor la curtea principelui transilvan Ioan al II-lea Sigismund Zápolya. Discuțiile sale asupra trinității au început în 1565 exprimându-și dubii asupra personalității Spiritului Sfânt.

David Ferenc a fost fondatorul și primul episcop al bisericii unitariene din Transilvania. După obiceiul umanist al epocii și-a latinizat numele în Franciscus Davidis, iar ulterior a preluat numele de familie David.

Se mută și stația de autobuz și de pe sensul centru - Mărăști

În paralel se mută și stația de autobuz care acum este vis-a-vis de Sora, pe sensul centru - Mărăști. Stația va fi mutată spre Prefectura Cluj.

O clujeancă a protestat deja față de acest demers, pentru că stația de autobuz atrage mult zgomot. ”Surpriza serii (cea mai neplacuta): fac statia de buz fix in fata portii noastre, adica exact sub geamuri (pe 21 Decembrie). Asta o sa insemne galagie MAI MARE de la 5 a.m. Si pe parcursul zilei adica crima si pedeapsa daca vrei sa dormi/lucrezi in camerele dinspre strada. Intrebare: exista vreo modalitate sa imi ia primaria in seama vreo plangere si printr-o minune sa o lase naibii unde era? Pot sa fac o sesizare undeva?”, a spus aceasta.

Comentarii Facebook