David Ciceo despre haosul din parcarea Aeroportului: Poliția Transporturi știa de miercuri că vin 1.800 de oameni - Interviu


Directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, a declarat că Poliția Transporturi și Poliția de Frontieră știau de miercuri că vin 1.800 de oameni în cursul zilei de joi.

Consiliul Județean, prin firma GOTO, gestionează parcarea și au refuzat să intervină, acuză David Ciceo.  

Oamenii au fost aduși cu 12 ore înainte de zboruri, iar unii nu au plecat nici după 24 de ore și au dormit în Aeroport, a mai punctat directorul, care se apără și spune că el nu avea atribuții de a gestiona situația din parcare.

În cursul zilei de vineri, parcarea Aeroportului era împânzită de poliție, care gestiona pasagerii, și nu angajații Aeroportului erau cei care controlau lucrurile. Acest lucru demonstrează că și joi lucrurile ar fi trebuit să stea la fel, mai ales că se știa că vor veni mulți oameni.

Rep: Cine avea sarcini de a gestiona situația din parcare?

David Ciceo: Poliția Transporturi avea sarcina să îi informeze pe prefectul Mircea Abrudean. Parcarea auto este gestionată de către Consiliul Județean Cluj, prin firma GOTO, și acolo are competențe Poliția Transporturi. Noi am solicitat firmei goto să ia măsuri, având în vedere că firma Goto nu a dorit să ia măsuri, la ora 12.00 am solicitat în scris președintelui Consiliului Județean Cluj și am trimis email tuturor consilierilor județeni, prin care am rugat să spună măsurile necesare. Eu nu cred că Poliția Transporturi nu l-a informat pe domnul prefect de la prima oră, întrucât aproximativ 1.800 de oameni au venit între orele 7.00 și 9.00, într-o parcare gestionată de Consiliul Județean Cluj și unde responsabilitate are Poliția Transporturi. Eu sunt convins să Poliția Transporturi avea atribuții și de anunțare și de a lua măsuri.

Firma UTI a fost cumpărată de un alt proprietar, care i-a schimbat numele în Goto. Firma Goto are contract cu Consiliul Județean Cluj. Nu am fost lăsați și nu avem nicio atribuție în administrarea acestei parcări auto și din aceste motive am solicitat în mod repetat să se dispună dezinfecția acestei parcări, care nu s-a făcut, cu toate că au venit mii de oameni la Cluj. Au aterizat trei oameni care au fost confirmați cu coronavirus, în ultimele trei săptămâni. 

Rep: Cine permite accesul în parcare? De ce nu au fost ținuți afară, în autocare?

David Ciceo: În parcare, accesul este permis de Consiliul Județean Cluj, prin firma Goto. În parcarea auto nu avem nicio atribuție. Au atribuții firma Goto și Poliția Transporturi.

Rep: Firma de recrutare a ajuns cu 1.800 de oameni, între orele 7.00 și 9.00 și i-a lăsat pe oameni în fața terminalului Plecări?

David Ciceo: Directorul operațional, domnul Lupoaie a propus ca autocarele să fie dispuse în parcare, spre oraș, cât mai departe, dar Poliția Transporturi a solicitat ca autocarele să vină în fața terminalelor.

Rep: Ce ați solicitat firmei Goto?

David Ciceo: Am solicitat să se ia măsuri, pentru a se impune regulile de distanțare socială. Colegii de la Operațional au cerut Poliției de Transporturi să ia măsuri. 

Rep: De ce nu l-ați anunțat pe prefect la prima oră?

David Ciceo: Poliția Transporturi avea atribuții. Am discutat ulterior cu domnul prefect. Acesta a dispus trimiterea jandarmeriei, care a asistat și tot nu s-au dispus măsurile de distanțare socială.

Rep: Cine organizează aceste zboruri?

David Ciceo: Nu cunoaștem cine sunt organizatorii. Sperăm ca poliția să lămurească. Au venit oameni care nici nu aveau biletele la ei. Erau pe liste și știau că pleacă în germania. Am avut ieri trei destinații, este vorba despre Baden-baden, Berlin și Dusseldorf. Din păcate, organizatorii i-au adus pe unii chiar și cu 12 ore înainte,. Noi avem capacitatea, dar i-au adus și cu 12 ore înainte de plecare. Au adus ieri pasageri care au zbor numai vineri la 12.00. Și-au bătut joc de oameni. Au dormit oamenii în Aerogară. I-au adus de ieri și au zbor azi. Nici nu au bani de hotel, au dormit în aeroport. S-au luat măsuri de distanțare socială, dar a fost bătaie de joc. 

Rep: Câte zboruri mai sunt?

David Ciceo: Este clar că este o organizare bună și foarte complexă. Vineri avem 6 zborui, iar trei au fost anunțate numai joi seara, dar bineînțeles că organizarea este făcută de mult. Sâmbătă avem 7 zboruri, duminică avem trei. Pe scară largă sunt organizatori care duc muncitori în Germania. Gândiți-vă ce organizare a fost dacă joi dimineața la aceeași oră au sosit autocare din Brăila, din Botoșani și din Dolj.

Rep: E adevărat că au fost și pasageri din Suceava?

Dadi Ciceo: Da, au venit din multe județe. Poliția Transporturi a știut de la prima oră câți oameni vor veni. Poliția Transporturi are atribuții prin lege și prin ordonanțele militare

Rep: Ce măsuri a dispus Consiliul Județean Cluj, după ce i-ați anunțat la ora 12.00?

David Ciceo: I-am anunțat când am văzut că firma Goto nu dorește să ia nicio măsură. Nu au dorit să facă nimic. Au luat 10 milioane de euro din contractul cu consiliul Județean Cluj, din 2011 și până acum. Au luat milioane de euro dar nu fac nici dezinfecție și nici nu vor să gestioneze situația. Consiliul Județean Cluj ne-a ignorat complet și am anunțat consilierii județeni, cu toate că nu au atribuții executive, dar trebuie să cunoască faptul că conducerea Consiliului Județean Cluj nu a  luat măsuri.

La prima oră era treaba Poliției de Transporturi să ia măsuri, era firma Goto, care ne-a spus că a anunțat Consiliul Județean Cluj. Poliția Transporturi cunoștea situația. Noi puteam face demersuri să se ia măsuri și am făcut. Când am văzut că nu se face nimic, atunci am trimis emailuri la consilierii județeni.

Rep: De când știa Poliția Transporturi despre aceste zboruri?

David Ciceo: Directorul operațional, domnul Lupoaie, a propus Poliției de miercuri ca autocarele să fie parcate spre oraș. Poliția Transporturi nu a vrut și a cerut să vină autocartele în fața terminalelor. 

Poliția Transporturi și Poliția de Frontieră cunoșteau situația de miercuri. Au fost ședințe. Miercuri s-a discutat planul și Poliția Transporturi să vină autocarele în fața terminalelor și joi dimineața Poliția Transporturi cunoștea toată situația și erau singurii, cu firma Goto, care aveau atribuții.

Comentarii Facebook