Dacian Cioloș vrea ca pădurile să fie supravegheate prin satelit si cu ajutorul dronelor


Dacian Cioloș a propus la Cluj-Napoca o serie de măsuri de protejare a pădurilor. 

Când trăim în era digitală, când totul se știe prin satelit, tu trimiți un om cu mâinile goale să se bată cu hoții. Noi avem nevoie să schimbăm sistemul și măcar să fie pus în funcțiune ceea ce noi am făcut în 2016. Știu că prima preocupare când vorbim de mediu în România e legată de păduri. Oamenii se gândesc la păduri și la tăierile ilegale de păduri și, iată, sunt pădurari care mor pe capete pentru că își fac treaba și caută să protejeze pădurile. Lucrul acesta trebuie să înceteze nu neapărat înarmând mediul acesta al paznicilor silvici, al pădurarilor pentru că responsabilitatea privind paza pădurilor nu poate să fie delegată de la Regia Autonomă la câțiva oameni.

Nu ăsta e un sistem eficient când trăim în era digitală, când totul se știe prin satelit, când poți să urmărești totul prin satelit, tu să trimiți un om cu mâinile goale să se bată cu hoții. Noi avem nevoie să schimbăm sistemul și măcar să fie pus în funcțiune ceea ce noi am făcut în 2016: Inspectorul Pădurilor, sistemul de urmărire al materialului lemnos, deci trasabilitatea lemnului exista deja, noi l-am îmbunătățit în 2016 și am adăugat acel inspector al pădurilor care permitea printr-o simplă aplicație de urmărit ceea ce se întâmplă cu materialul lemnos.

Aceste sisteme informatice trebuie să puse din nou în aplicare pentru că nu știu cum nu se pricep cei de la PSD la informatică, s-a stricat sistemul imediat ce am plecat noi de la guvernare. Noi am făcut acel sistem cu voluntari, chiar un brașovean de-al dumneavoastră și-a lăsat afacerea deoparte timp de un an de zile și a venit și a lucrat ca voluntar la Ministerul Mediului să pună la punct acel sistem”, a explicat Dacian Cioloș.

Obiectivul nostru legat de păduri e să ne asigurăm prin modificări legislative că responsabilitatea aceasta este a instituțiilor, publice sau private, care au în gestiune păduri și aici mă gândesc în primul rând la RNP Romsilva, care trebuie să aibă responsabilitatea pazei și protecției pădurilor și să o aibă prin lege, să fie obligată prin lege să obțină rezultate. Pentru că legea acum descrie o grămadă de proceduri despre ce trebuie făcut ca să aperi pădurea și complică foarte mult, birocratic lucrurile, dar nu există obligația asta de rezultat.

Lucrurile acestea se pot face prin sisteme informatice folosind și informația satelitară. Noi am început să lucrăm în 2016 punând pe o hartă digitală nu doar toate pădurile, dar și planurile de amenajamente silvice, fiecare plan de amenajament silvic introdus în baza asta de date și cu acces transparent la cei care au obligația de a urmări modul cum evoluează pădurile. Odată introdus primul acest strat cu situația pădurilor, poți să vii și cu celălalt strat de urmărire a modului cum evoluează tăierile. Prin satelit poți să vezi unde se taie și poți să vezi dacă se taie legal sau ilegal.

Având această informație satelitară și dotându-i pe cei care se ocupă de paza și protecția pădurilor cu mijloace de transport dotate cu sisteme de urmărire prin satelit, cu o legătură cu poliția și jandarmeria, care au și ei obligații și responsabilități, în felul acesta și cu urmărirea prin drone, și cu un al treilea sistem de camere de luat vederi sensibile la mișcare, care pot fi puse în zonele în care știm că riscurile sunt mari – toate datele astea să fie concentrate în niște mijloace de deplasare a paznicilor pe un sistem de urmărire și de monitorizare de control, unde fiecare mașină poate să fie urmărită în contact cu poliția atunci când apare o problemă. Noi ne gândim chiar la o extindere a sistemului apelului de urgență de la 112 și pentru astfel de situații și pentru păduri”, a mai spus Dacian Cioloș.


Comentarii Facebook