Joi 23 Martie

Dacă aveți un bolnav de cancer în familie, puteți, în sfârșit, să primiți concediu și indemnizație de 85 % din salariu. Vezi cum beneficiezi de acești bani


Persoanele care au grija de adulti bolnavi de cancer pe care ii insotesc la operatii sau tratament vor putea beneficia pentru prima data de concediu medical si de indemnizatie. 

Durata de acordare a concediului și a indemnizației este de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient.

Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este de 85% din baza de calcul a asiguratului.Printre initiatorii proiectului se numara si chirurgul clujean Patriciu Achimaș Cadariu, coordonatorul științific al noului

Măsurile de acordare de concediu și indemnizație pentru cei care îngrijesc bolnavi de cancer au fost stabilite printr-o lege adoptată de Parlament

Măsurile de acordare de concediu și indemnizație pentru cei care îngrijesc bolnavi de cancer au fost stabilite printr-o lege adoptată de Parlament

Plan Național de Combatere a Cancerului, lansat în luna ianuarie la Palatul Cotroceni, care recunoaste ca, in sistemul din Romania, o astfel de masura era absolut necesara. 

"Ajutorul acordat aparținătorului era necesar pentru că noi nu avem din păcate un sistem articulat, ca și țările din Vest, care sa ajute pacientul sa navigheze între specialități și instituții, ceea ce pentru bolnav e greu și descumpănitor. Uneori este o problemă de comunicare între medici, iar pacienții sunt nevoiți să se plimbe dintr-un oraș în altul în căutare de specialiști.
Odată ce Planul Național de Combatere a Cancerului va fi implementat, astfel de inconveniente ar urma să fie eliminate în urma articulării sistemului", a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu. 

Potrivit chirurgului clujean "legea care modifică OUG nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate este extrem de utilă pentru pacienți și aparținători, având în vedere traseul dificil al pacientului în România".

Potrivit noii legi, pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament.

Persoanele care îngrijesc bolnavi de cancer vor primi concediu și indemnizație, dar și cinci ședințe de consiliere psihologică

În plus, în fiecare an în care primește concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o ședință de evaluare psihologică clinică și minimum cinci ședințe de consiliere psihologică clinică. De aceleași drepturi beneficiază și pacientul cu afecțiuni oncologice, prevede legea. Concediul și indemnizația pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, precum și ședințele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist.

În situația pacientului cu afecțiuni oncologice care are handicap auditiv ori surdocecitate, acesta are dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, după caz.

Concediul și indemnizația sunt primite de aparținător și în situația în care însoțește pacientul la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene sau pe teritoriul altui stat.

Ministerul Sănătății are obligația de a modifica protocolul oncologic pentru a include costurile necesare aferente în Programul național de oncologie.

În anul 2020, 2,7 milioane de oameni din Uniunea Europeană au fost diagnosticați cu cancer și alte 1,3 milioane de oameni și-au pierdut viața dinaceastă cauză.


Comentarii Facebook