Cum se transmite malaria, boala cumplită care a răpus-o pe Camelia Tișe. Aceasta debutează exact ca o viroză


Camelia Tișe, un cunoscut notar din Cluj, și fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, s-a stins sâmbătă din cauza unei boli cumplite. INML a emis certificatul de deces care arată clar că femeia a murit de malarie, după ce s-ar fi infectat într-o vacanță în Tanzania. Aceasta ar fi confundat simptomele cu cele ale unei răceli obișnuite și nu a mers la medic. 

Descoperirea macabră a fost făcută de menajeră, luni dimineață, însă medicii legiști au stabilit că femeia murise încă de sâmbătă. Camelia Tișe s-a stins din cauza malariei, boală de care nici măcar nu știa că suferă după vacanța petrecută în Zanzibar.

Fosta soție a liberalului nu este însă prima victimă pe care o face malaria anul acesta în România. Un bărbat de 57 de ani a murit săptămâna trecută la spitalul Victor Babeș din București tot după ce s-a întors din Zanzibar.

Simptomele malariei, foarte ușor de confundat cu o simplă răceală

Malaria și răceala pot avea unele simptome comune, cum ar fi febra, oboseala și durerile musculare, de aceea boala poate fi confundată cu o banală răceală. Totuși, există diferențe semnificative între cele două afecțiuni.

Malaria este cauzată de paraziți din genul Plasmodium și poate fi transmisă prin înțepătura de țânțar infectat. Simptomele malariei includ febră intermitentă, dureri de cap severe, greață și vărsături, dureri musculare și dureri abdominale. În cazuri severe, malaria poate duce la complicații grave, cum ar fi insuficiența renală, insuficiența hepatică sau chiar decesul, mai ales dacă nu este tratată corect. În luna ianuarie a anului 2024 au fost raportate nouă cazuri de malarie cu istoric de călătorie în țări endemice de malarie din Africa. Cinci cazuri au istoric de călătorie în Tanzania, Zanzibar, din care două au decedat. 

Cum se transmite

Este important să știm și cum se transmite malaria. Înțepătura de țânțar reprezintă principala formă de răspândire a malariei, fiind o modalitate directă de infectare.

Malaria este determinată de Plasmodium, un parazit al cărui vector este țânțarul Anofel, cunoscut ca țânțarul malariei. Parazitul este inoculat la om prin înțepătură. Atenție, există peste 400 de specii ale țânțarului Anofel, dintre care aproximativ 85 de specii pot transmite boala la om.

Ministrul Sănătății, avertisment pentru cei care merg în vacanțe în zone tropicale: ”Simptomele malariei pot fi asemănătoare cu infecția virală”

Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, îi avertizează pe românii care se deplasează în zone tropicale, să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.

„Vreau să clarific câteva lucruri. În clipa de față nu există un vaccin împotriva malariei. Profilaxia malariei se face medicamentos. Există anumite medicamente recomandate care se iau profilactic cu puțin timp înainte de călătorie, în timpul călătoriei și după întoarcerea în călătorie. Există o listă a centrelor de vaccinare unde pot fi obținute informații concrete.

Vaccinul este recomandat în unele țări din zona tropicală, vaccinul febrei galbene. Un vaccin care se face odată la 10 ani. Ar trebui să consulte fiecare un medic epidemiolog, infecționist sau chiar medicul de familie. Deplasarea într-o astfel de zonă presupune anumite riscuri.

Una este să mergi într-o zonă exclusiv turistică, unde riscurile sunt mai mici, dar sunt oameni care fac excursii pe continent, iar acolo riscurile sunt mai mari. Simptomatologia poate fi asemănătoare cu infecția virală. Discutăm de o boală care în termeni populari se numește "friguri".

Febra, frisonul, starea general alterată, nu reprezintă simptome exclusiv pentru malarie. Prezentarea la medic este esențială în astfel de cazuri”, a spus Alexandru Rafila.


Comentarii Facebook