Cum să cazi pe gheaţă „corect”, ca să eviţi răni şi un posibil drum la UPU. Vezi ce ne sfătuiesc medicii


Sunt așteptate temperaturi negative în această săptămână în întreaga țară, iar asta înseamnă că trotuarele s-ar putea transforma în adevărate patinoare. Și, chiar dacă poate părea o glumă, să știi cum trebuie să cazi pe gheață poate fi de mare ajutor. Iată câteva tehnici care ne pot ajuta să scăpăm de luxații, entorse sau chiar fracturi

Acolo unde trotuarele nu au fost bine curăţate, riscul ca zăpada bătătorită sau apa îngheţată să devină „patinoar” este foarte mare. Cele mai mari probleme le au bătrânii care abia înaintează. „S-au prezentat în urgenţă foarte mulţi pacienţi, în principal cu traumatisme ale membrelor: luxaţii, fracturi, entorse. Bineînţeles, cauza este alunecarea pe gheaţă”, spune medicul UPU Cristina Geormoneanu.

Cum să cazi pe gheață fără să te lovești 

Ca să nu ajungeți la urgențe, există câteva tehnici care vă pot ajuta să rămâneți pe picioare: pe gheață se merge cu pași mărunți și genunchii ușor flexați, mâinile trebuie ținute libere pe lângă corp, ca să vă ajute la echilibru. Important e și cum cădeți, spun specialiștii: „Cea mai bună zonă pe care putem să cădem este zona fesieră, care este şi cea mai moale. Căderea, dacă este făcută pe o parte şi, bineînţeles, de mai jos, este mult mai uşoară”, a precizat fiziokinetoterapeutul Alin Burileanu, potrivit Observator. 

Iar dacă nu aţi reuşit să faceţi nimic pentru a vă proteja de o căzătură zdravănă, nu ezitaţi să cereţi ajutorul unui specialist. „Nu ne apucăm să facem manevre, masaje, pentru că acestea pot înrăutăţi situaţia din acel moment”, spune Eleodor Cârstoiu, ortopedie pediatrică.

Cine are obligația să curețe gheața de pe trotuare 

Potrivit legii, răspundeți de trotuarul din fața casei sau a firmei pe care o administrați. O persoană care a alunecat pe gheaţa din fața locuinței dumneavoastră şi s-a rănit grav poate să ceară, în urma unui proces, despăgubiri.

Citește și: Amenzi mari pentru clujenii ce nu își curăță zăpada sau gheaţa de pe trotuare


Comentarii Facebook