Cum îi răspunde Emanuel Ungureanu lui Arșinel, care îl acuză că pierde rinichiul din cauza STRESULUI cauzat

 

Președintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie ”Claudia Safta”, Emanuel Ungureanu, a răspuns acuzațiilor lansate de Alexandru Arșinel, care va fi reinternat la Cluj după ce are probleme cu transplantul.

 

Citește AICI acuzațiile lui Arșinel, care va fi reinternat la Cluj luni, 23 septembrie.

 

”Îmi pare extrem de rău că starea de sănătate a lui Alexandru Arșinel s-a deteriorat. Sper din toată inima ca domnul Arșinel să treacă cu bine peste această perioadă dificilă posttransplant și rinichiul transplantat să îl ajute să își reia activitatea cât mai devreme.

 

Aceleași urări de sănătate le transmit și celeilalte tinere de 26 de ani, despre care medicii de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj declarau că ar fi primit cel de-al doilea rinichi de la tânărul de 23 de ani din Târgu-Mureș, și care funcționează greu.

 

Sper ca și ea să se bucure de viață și sănătate în continuare.

 

Este un lucru binecunoscut în lumea transplantului faptul că rinichii transplantați de la donator în moarte cerebrală cu o compatibilitate precară pot să aibă disfuncționalități majore care să ducă chiar până la respingerea organului transplantat de către organismul receptor. 

 

Resping ferm asocierile cu caracter vădit manipulativ care fac referire la o posibilă legătură între starea de sănătate a domnului Arșinel și demersurile firești pe care le face ONG-ul pe care îl conduc de a afla, dacă în cazul acestui pacient, s-au respectat legile în vigoare cu privire la criteriile de selecție pentru transplantarea unui rinichi de la un donator în moarte cerebrală.

 

În toate pozițiile mele publice am explicat clar că demersurile mele în justiție nu sunt îndreptate împotriva domnului Arșinel și nici împotriva activității de transplant din România .  

 

Eforturile mele se îndreaptă spre clarificarea suspiciunilor care au planat asupra circumstanțelor în care s-a făcut transplantul domnului Arșinel, caz mediatizat excesiv de conducerea ICUTR CLUJ care prin declarațiile făcute cu ocazia conferințelor de presă a creat sentimentul în rândul bolnavilor care așteaptă un transplant renal că domnul Arșinel ar fi fost favorizat.

 

Din păcate nu se vorbește decât în aceste circumstanțe despre faptul că povestea transplantului din România nu este o poveste care se încheie cu happy-end în cazul tuturor pacienților.

 

Supraviețuirea grefei renale de la un donator în moarte cerebrală este în țară și în străinătate net inferioară celei de la donator viu.

 

Vă dau doar două exemple din păcate sunt foarte mulți pacienți cu insuficiență renală cronică într-o situație asemănătoare în România.

 

Tânărul, Viorel Bora care se afla anul trecut în luna august într-o tabără la mare alături de alți copii și tineri îngrijiți de Asociația pentru Solidaritate și Empatie Claudia Safta, a primit vestea că trebuie să se prezinte de urgență la Cluj pentru efectuarea unui transplant renal de la un donator în moarte cerebrală. Am făcut eforturi majore ca acest copil să ajungă de urgență la centrul de transplant din Cluj.

 

Acest caz a fost intens mediatizat la vremea aceea, însă din păcate rinichiul transplantat lui Viorel Bora nu a funcționat nici măcar o zi, el fiind nevoit să continuie ședințele chinuitoare de dializă.

 

Într-o situație dramatică se află și celălalt coleg de suferință Marius Milaș, din Zalău, care a primit celălalt rinichi de la donatorul în moarte cerebrală în aceeași zi. 

 

Tânărul Marius Milaș a beneficiat de acel transplant doar 10 luni, el se află acum internat la Institutul Clinic de Transplant din Cluj pentru a se i se  scoată rinichiul transplantat, pentru că organismul i-a respins organul transplantat. 

 

Marius este nevoit să facă din păcate din nou dializă.

 

Nu stresul a determinat rejectul rinichilor transplantați acelor doi, ci cauze medicale complexe care pot fi determinate de specialiștii din domeniu. 

 

Acestor tineri, domnului Arșinel și altor sute de bolnavi care au beneficiat de un transplant și acesta nu a funcționat, le doresc multă sănătate și medicilor le doresc înțelepciune și pricepere să se îngrijească de sănătatea lor”, a declarat Emanuel Ungureanu.

Comentarii Facebook