Luni 16 Decembrie

Cristian Tudor Popescu îl critică pe elevul pletos de la Cluj

 

Un elev de la Liceul Greco-Catolic ”Inochentie Micu” din Cluj-Napoca a fost în centrul unui scandal devenit național, după ce a fost trimis acasă din cauza părului lung.

 

Directorul școlii susține că regulamentul de ordine interioară adoptat de profesori, părinţi şi reprezentantul elevilor îi dă dreptate. Şi ministrul Liviu Pop a fost de partea conduceri liceului confesional. 

 

Sunt de acord cu domnul ministru al educaţiei, Pop. Ce a spus acum are sens şi anume acel liceu are un regulament de ordine interioară, pe care, potrivit legii, poate să şi-l stabilească.

 

Acesta nu e un liceu obşnuit, e un liceu teologic, confesional, greco-catolic, „Inochentie Micu” - episcopul de Făgăraş şi Blaj, o mare personalitate religioasă şi luptător pentru drepturile românilor, din Ardeal, înfiinţat de cardinalul episcop Iuliu Hossu, în 1945, deţinut politic şi mare personalitate religioasă.

 

Nu l-a obligat nimeni pe acest băiat să se ducă acolo. Dacă ar fi fost la un liceu de arte plastice sau de muzică, nu i-ar fi spus nimeni nimic pentru că vine cu părul mai lung. Dar aici este un liceu, acest liceu a fost interzis din 1948 până în 1989, fiind închis de autorităţile comuniste.

 

Mulţi dintre cei care termină acest liceu urmează facultatea de teologie, dar dovada deschiderii pe care o arată liceul - acolo pot veni elevi de alte confesiuni, religii sau naţionalităţi, dar li se cere acest lucru, să aibă să aibă o anumită ţinută în legătură cu care iau la cunoştinţă prin contractul cu liceul pe care îl semnează părinţii.

 

Corect e să te duci să te tunzi dacă vrei să mergi la Liceul Teologic „Inochentie Micu”, înfiinţat de Iuliu Hossu. Dacă nu, te duci la alt liceu.

 

Este un fals exemplu de încălcare a libertăţii de manifestare a elevului, sper ca toţi elevii din acel liceu să înţeleagă acest lucru şi să vină aşa cum cere conducerea liceului. Nu mi se pare un regulament deplasat având în vedere profilul liceului”, a declarat Cristian Tudor Popescu, la Digi 24.

Comentarii Facebook