Cozi imense la Serviciul pentru Imigrări Cluj! Sute de oameni așteaptă cu lunile să depună o cerere la cele două ghișee


Străinii care cer rezidență în România trebuie să doarmă noaptea pe scările de la Iulius Mall Cluj, pentru a putea ajunge să-și depună dosarele pentru obținerea unui permis de ședere. Cozile interminabile de la biroul de Imigrări din Cluj-Napoca s-au format de câteva luni, iar autoritățile încă nu au identificat o soluție. Motivul principal pentru formarea acestor cozi este lipsa forței de muncă din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări. În această situație se află inclusiv studenții și cetățenii ucraineni.

Unii au rămas chiar și peste noapte în fața instituției pentru că sunt doar două ghișee disponibile. Autoritățile au transmis că sunt puțini angajați și abia fac față valului mare de cereri. Un tânăr din Maroc a rămas blocat în Cluj-Napoca. A terminat studiile și acum așteaptă să primească permisul de ședere. Nu poate ieși din țară, nu poate primi bani de la familie și nu poate nici măcar să se angajeze, notează stirileprotv.ro.

Prima dată a trebuit să-mi depun cererea pentru reînnoirea permisului de ședere. A trebuit să vin la 4 dimineața, dar erau prea mulți oameni. A doua oară am venit la 1 noaptea dar erau și mai mulți oameni și a treia oară a trebuit să vin la 9 seara și să dorm la mall și am fost ultimul care am putut depune hârtiile.", explică Khelil Djellouli, fost student, pentru sursa citată.

Clujul are numai două ghișee de la biroul de imigrări pentru un întreg oraș care aspiră la un milion de locuitori. În medie, în ciuda orelor lungi de așteptare, maxim 15-20 de persoane din afara UE își pot depune actele zilnic, din cauza lipsei de personal și a timpului scurt de depunere. Problema este și programul scurt de depunere a actelor pentru cetățenii non-UE, zilnic între 10.00 și 12.00.

Serviciul pentru Imigrări al Județului Cluj depune toate eforturile în vederea soluționării tuturor cererilor, practic personalul acestei unități lucrează peste capacitatea maximă, pentru a putea procesa toate cererile în funcție de fiecare categorie în parte.”, a declarat Maria Cristea, purtător de cuvânt Inspectoratul General pentru Imigrări, potrivit sursei citate.

Numai în județul Cluj sunt în evidență, aproximativ 15.000 de străini. De la începutul lunii octombrie au fost preluate 790 de cereri de prelungire a dreptului de ședere pentru toate scopurile.

Foto: Imagine cu caracter ilustrativ

Comentarii Facebook