Cosul gigant realizat la Cluj este cel mai mare din lume

Cel mai mare cos de nuiele din lume este cel construit in luna septembrie in judetul Cluj, pentru Turda Fest. "Monstrul" are nu mai putin de 9 metri inaltime, 18 metri lungime si 10 inaltime.

Pentru constructia lui a fost adus un mester popular din Viseul de Jos, judetul Maramures. Ioan Pop s-a ocupat de siguranta si rezistenta cosului, tot el fiind cel care i-a coordonat pe cei 16 rromi care s-au ocupat de construirea propriu-zisa. Pentru cos, s-au folosit 12 metri cubi de nuiele aduse din comuna Petresti, judetul Cluj.

Cosul a fost expus in cadrul targului agrar Turda Fest, iar la eveniment au participat si reprezentantii Guinness World Records care s-au ocupat de omologarea recordului.

Dupa mai multe luni de deliberari, acestia au decis: cosul clujenilor este cel mai mare din lume. Directorul Fundatiei Ratiu, Indrei Ra?iu, a declarat ca cei de la Cartea Recordurilor au trecut in certificat o dimensiune mai mare decat cea declarata initial. Astfel, in certificatul celor de la World Record Academy dimensiunea cosului a crescut cu 53 de centimetri.

Valoarea cosului este de 4.500 de euro si organizatorii Turda Fest spera ca isi vor recupera banii prin inchirierea lui pentru expozitii.

In incinta cosului a fost vernisata o expozitie cu instantanee din perioada festivalului, cu 43 de fotografii selectate dintr-un total de 3.723.

Comentarii Facebook