Copiii ajută copii! Elevii Liceului Avram Iancu din Cluj au confecționat și au vândut mărțișoare pentru un copil bolnav de leucemie


Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a organizat astăzi, 1 martie, un târg de mărțișoare handmade create de elevii liceului. Scopul targului a fost sa adune bani pentru un copil de șase ani diagnosticat cu leucemie. Impresionati de povestea copilasului, care este fratele unor colegi de-ai lor, elevii de la Liceul Avram Iancu au cumparat toate martisoarele create de membrii clubului Impact al scolii.

Clubul Impact- aici se învață „autenticitatea tradiției românești”

Târgul face parte dintr-un proiect mai amplu început în anul 2012 de un grup de profesori ai liceului. Proiectul se desfășoară la nivelul întregului liceu printr-un grup numit Clubul Impact Ciocoholicii „Avram Iancu” și are ca scop principal aducerea la cunoștința a vechilor obiceiuri românești. Târgul a fost coordonat de mai mulți profesori ai liceului printre care profesoarele Cristina Oltean, Monica Verdes și Cristina Marian.

74610e90-2f43-4259-8f3d-a60d3d6ad94d.jpg

Mărțișoarele au fost cusute de elevii liceului clujean

Astăzi, 1 martie, pentru a marca obiceiul mărțișorului și începutul primăverii, copiii din Clubul Impact au deschis un târg de mărțișoare în incinta liceului. Ideea târgului face parte din proiectul Clubul Meseriilor Rurale în care profesorii și elevii mai mari i-au familiarizat pe cei mici cu vechile obiceiuri rurale din țara noastră. Activitățile organizatorice ale târgului au început cu câteva săptămâni în urmă, când cei mici (cu preponderență elevii din clasele primare) au fost învățați de liceeni cum să coase și să creeze materiale tipic românești pentru a fi vândute ulterior la târg. 

08024489-3c7f-4cf5-86fc-8c4d630b9d0e.jpg

Clubul nostru și-a propus realizarea unei fișe digitale care să conțină obiective culturale tradiționale din jurul Clujului de tip turistic, reportaje, activități ilustrate ca: inovarea ideii de șezătoare, activitate în care  elevii cei mari și profesorii implicați i-au învățat pe cei mici să coase modele tradiționale, astfel au creat mărțișoare cu semne populare. De asemenea ne propunem să îi ajutăm pe copii să colecteze povești și rețete pentru realizarea unei cărți de rețete tradiționale, dar asta mai târziu, pe parcursul proiectului”, a declarat profesoara Cristina Marian.

5a974cea-28ee-4bcb-89db-c118cde07133.jpg

Elevii Liceului „Avram Iancu” Cluj-Napoca au strâns peste 600 de lei pentru un copil cu leucemie

Târgul de mărțișoare a fost creat cu scopul de a strânge fonduri pentru un copilaș de șase ani care a fost diagnosticat cu leucemie.

3a513cb2-dcde-4119-b07c-f05171255e41.jpg

Clubul Impact a aflat despre acest caz de la o profesoară din liceu. Doamna profesoară este diriginta fratelui mai mare a copilașului cu probleme. Fratele acestuia este elev la liceul nostru pe clasa aVII-a, iar sora acestora este elevă în clasa aX-a. După ce am aflat povestea lor, am contactat părinții copiilor să vedem cu ce putem ajuta. Vă spun că am întâlnit niște oameni extrem de modești care nu ar fi cerut nimic de la noi, dar ne-am oferit touși să-i ajutăm prin târgul nostru”, a spus profesoara Cristina Marian.

Cum s-a desfășurat târgul de mărțișoare

Avem foarte mulți copii care s-au implicat activ în proiectul acesta de strângere de fonduri, aproximativ 25 de elevi din toate clasele au participat la crearea mărțișoarelor. După cum spuneam, liceenii i-au învățat pe cei mici să creeze mărțișoarele, iar cei mici au reușit să facă niște lucrări superbe”, a mai spus profesoara Cristina Marian.

Am început târgul chiar din prima pauză. Am așteptat cu sufletul la gură să vedem dacă vom vinde ceva. Sincer am rămas uimită când am văzut că s-a vândut aproape tot în câteva minute, chiar din prima pauză. Nu ne așteptam! Am mai făcut de Crăciun un târg asemănător și nu a avut același succes ca și cel de astăzi. Ne era puțin frică să nu pățim la fel ca atunci”, a spus o elevă care s-a ocupat de vânzarea mărțișoarelor. 

3f88c8f1-278e-4072-b6c4-a4f4bd3a5880.jpg

„Copiii au venit pentru cauză, nu pentru mărțișoare neapărat”

Am lăsat totuși târgul activ și după prima pauză chiar dacă s-a vândut aproape tot. După prima tură am strâns 600 de lei, ne-am bucurat foarte mult. În pauzele ce au urmat au mai venit copii care au lăsat bani, cât au crezut ei de cuviință, fără să cumpere vreun mărțișor, căci efectiv nu am avut ce să le mai dăm. Au venit foarte mulți copii mici care ne-au adus mărțișoarele înapoi ca să le vindem adoua oară, iar o fetiță de clasa aIII-a și-a vândut mărțișoarele cumpărate de la târg, iar banii obținuți i-a adus la noi, să îi punem în cutiuța pentru copilașul bolnav. Am rămas fără cuvinte, zeci de copii care au venit pentru cauză, nu pentru mărțișoare neapărat”, a mai adăugat eleva. 

97c9c1d7-e792-4ef3-aeff-eca79ca32827.jpg

Clubul Impact va continua să organizeze și alte activități dedicate elevilor Liceului Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca. Peste câteva luni va avea loc un târg de cariere organizat pentru elevii clasei aXII-a. 


Comentarii Facebook