Copacii din Parcul Central "toaletati" cu drujba, acuza GAS Cluj


Grupul pentru Actiune Sociala (GAS) protesteaza impotriva actiunii Primariei de "toaletare" a copacilor din Parcul Central.

Reprezentantii organizatiei sustin ca arborii sunt curatati cu drujba. "Cel mai profesionist mod de a ingriji copacii este de a verifica fiecare arbore in parte si de a constata care sunt problemele specifice. In unele situatii, problema consta in eventualele crengi care prezinta pericol de accidente, fie ca sunt uscate sau aproape rupte. In alte situatii, daca problema consta in bolile unor arbori, atunci acestea trebuie identificate ca atare si aplicat tratamentul corespunzator. Daca anumiti arbori incomodeaza intr-un fel diverse retele edilitare, atunci coroana lor se poate remedia local, nu la toti arborii din parc", a precizat Adrian Dohotaru, secretarul GAS Cluj.

"Toaletarea arborilor nu se face prin taierea ramurilor groase si a intregului sistem de crengi care sustin foietajul, pentru ca urmarile sunt patrunderea prin rani a agentilor patogeni, precum ciupercile de putregai, si a insectelor daunatoare, precum gandacii de scoarta, reducerea aproape la zero a fotosintezei, a evapotranspiratiei si a respiratiei arborilor, toate insemnând, pe scurt, condamnarea acestora la moarte lenta", avertiza conf. dr. Ecaterina Fodor, biolog, intr-o petitie adresata Primariei Clujului.

 

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au precizat ca numai anumiti arbori au fost curatati, in special cei care risca sa fie rupti in caz de vijelii.

 

Muncipalitatea a mentionat ca trebuie evitata situatia semnalata in vara, cand o furtuna a doborat zeci de copaci din parcurile clujene pentru ca nu au fost curatati.

 

Vezi mai jos efectele furtunii din luna iulie 2011...

Zeci de copaci, culcati la pamant in parcul din spatele Teatrului National din Cluj-Napoca de vijelie VIDEO si FOTO

Comentarii Facebook