Continentalul lui Ioan Bene se dărâmă în interior. Film documentar al unor elevi clujeni - VIDEO

 

Un grup de elevi clujeni a realizat un documentar în care prezintă marasmul în care a ajuns Hotelul Continental, cumpărat cu surle și trâmbițe de omul de afaceri Ioan Bene.

 

Elevii de la Liceul Unitarian János Zsigmond din Cluj-Napoca au demarat proiectul ”Gardienii patrimoniului - adoptă un monument”, prin care încearcă să atragă ”atenția publicului asupra clădirii Hotelului New York din orașul nostru. Cunoscut astăzi drept clădirea fostului Hotel Continental, acesta a reprezentat până nu demult una din bijuteriile arhitectonice ale orasului, dar și un simbol al vieții culturale, valoroși poeți și scriitori găsind aici un topos prielnic pentru creație. În mod regretabil, însă, destinul clădirii a luat o întorsătură neașteptată începând cu anul 2005, odată cu vinderea și mai apoi închiderea acesteia. În timp, peste grandoarea clădirii încărcate de magie și efervescență culturală s-a așternut un strat considerabil de praf, făcând loc degradării, astfel încât, în mod absurd, zidurile acesteia au devenit o amenințare pentru trecători, dupa cum arătau evenimentele recente. 

 

Scopul nostru este să atragem atenția publicului și a reprezentanților de vază ai societății asupra stării degradante în care se află această clădire din inima orașului nostru, încercănd să redezvăluim splendoarea de altădată a hotelului. 

 

Avem convingerea ca, făcând cunoscută lumii această situație vom reuși să întrerupem procesul de distrugere a unei clădiri de o inestimabilă valoare culturală. Palatul New York nu aparține doar Clujului, ci tuturor acelora care țin să păstreze valorile patrimoniului national. Nu în ultimul rând, având în vedere că uneori imaginile sunt mai grăitoare decât cuvintele, am realizat un film documentar, pe care îl puteti urmări atașat”, precizează elevii clujeni. 

 

Hotelul a trecut pe la mai mulți ”stăpâni” după Revoluția din 1989, iar în 2013 a fost cumppărat de afaceristul Ioan Bene, care a anunțat că a plătit suma de 5 milioane de euro și că va readuce gloria din trecut. 

 

Nu s-a făcut nimic la acest imobil, ba mai mult bucăți din tencuială au început să se desprindă și o tânără a fost rănită la finele anului 2015. Abia atunci, omul de afaceri a fost presat de opinia publică și de Primăria Cluj-Napoca să demareze lucrările de refacere a fațadei. Despre partea din interior nu s-a spus nimic. 



Comentarii Facebook