Condamnati la moarte! 50 de pacienti din Cluj cu hipertensiune arteriala pulmonara nu primesc tratament din lipsa de fonduri - VIDEO


50 de pacienti cu hipertensiune arteriala pulmonara (HTAP) din Cluj nu primesc tratament din lipsa de fonduri. Afectiunea este una foarte grava si duce la deces.

Profesorul Radu Capalneanu, seful Programului National de Hipertensiune Arteriala Pulmonara, a declarat ca la Cluj primesc tratament gratuit 44 de adulti si 7 copii, dar ca pe listele de asteptare mai sunt inca circa 50 de persoane.

"Avem in evidente acesti 44 de adulti si 7 copii, care primesc asistenta gratuita, dar mai sunt inca circa 40 -50 pe liste de asteptare. Nu ii putem ajuta pentru ca avem fonduri limitate", a spus profesorul Radu Capalneanu, director medical la Institutul Inimii si coordonator al programului national.

Un astfel de bolnav trebuie sa ia zilnic doua tipuri de medicamente, extrem de scumpe, ambele compensate integral de Ministerul Sanatatii. "Va dau un exemplu: unul din cele doua medicamente se ia de doua ori pe zi. O tableta costa doua milioane de lei, deci doua tablete 4 milioane de lei. Asta inseamna rotunjit 100 de euro pe zi. Inmultiti cu 30 de zile si o sa vedeti ca sunt 3000 de euro pe luna. E exclus ca cineva normal sa poata sa isi asigure un astfel de tratament", mai spus Radu Capalneanu.

Bugetul primit in 2010 de Institutul Inimii Cluj pentru acesti pacienti cu hipertensiune arteriala pulmonara a fost de 25 de milioane de lei.

 

Realizatorul TV, Iuliana Ciugulea, a prezentat la Cluj documentarul "Viata in program" care trateaza drama prin care trec pacientii diagnosticati cu hipertensiune arteriala pulmonara.

Comentarii Facebook