Colonelul Mancas, veteran de razboi: Asta e o zi sfanta pentru toti romanii

 

Colonelul in rezerva Constantin Mancas a luptat in al doilea Razboi Mondial pentru eliberarea partii de nord a Ardealului. La varsta de 17 ani a fost inrolat in armata si a fost o mandrie pentru el sa-si apere tara. Acum in varsta de 83 de ani, colonelul ne-a declarat cu lacrimi in ochi:

 

"Este o zi sfanta pentru toti romanii. Simt ca fiecare roman care este roman ca azi este o zi sfanta a romanilor de pretutindeni care se bucura ori s-au bucurat cand a luat fiinta Romania Mare", a spus colonelul in rezerva Constantin Mancas .

 

Acesta a mai povestit ca in acea perioada, cu toate greutatile pe care le-au infruntat cum ar fi lipsa de hrana sau echipamente, pentru fiecare tanar reprezenta o mandrie sa se inroleze in armata romana. Cand aude cantecul patriotic "Treceti batalioane romane Carpatii" se simte emotionat pana la lacrimi.

 

"Atunci nu era teama, atunci era un entuziasm pentru tara. Nu era nimic mai scump dar acum nu se mai pune problema asa. Atunci cand a inceput razboiul nu venea jandarmul sa te ia si sa te duca la razboi. Erau niste oridine de chemare care numai se anuntau si te prezentai, iar multi se duceau voluntari. Era altfel educat poporul, pentru tara nu se punea problema, lasai familia,  le lasai pe toate si te duceai sa aperi tara", a mai afirmat colonelul Mancas.

 

Cel mai important eveniment al ceremoniei a fost defilarea tehnicii militare.

 

Vezi mai jos imagini de la parada militara...

Parada militara la Cluj! In premiera, pentru ultimii 21 de ani, TAB -uri si masini de lupta au fost scoase pe strazi FOTO

 

Comentarii Facebook