Colegiul Naţional Ortodox, prima școala confesională din Cluj


Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, a inaugurat, sâmbătă, prima şcoală confesională ortodoxă din Cluj înfiinţată după 66 de ani.

La Colegiul Naţional Ortodox din Cluj-Napoca, vor învăţa circa 75 de elevi în cadrul a două clase pregătitoare şi două clase a I-a.

Pentru noi, clujenii, astăzi este o zi mare, nici nu realizăm ce importanţă are deschiderea Colegiului Naţional Ortodox, care va fi aluatul care va dospi toată frământătura. Dacă dorim o lume mai bună, nu o putem face decât cu oameni buni, iar oamenii sunt buni dacă sunt crescuţi aproape de Domnul Isus Hristos şi de biserică. Cred că această şcoală va creşte copii cuminţi, frumoşi care vor fi de folos ţării, bisericii şi vor aduce bucurie părinţilor lor.  În cadrul Colegiului, o dată pe săptămână, copii vor participa la Sfânta Liturghie la o biserică din apropiere, iar la începerea cursurilor zilnice şi la sfârşitul lor, vor fi rostite rugăciuni. Prin acest proiect se reia şi o veche tradiţie şcolară confesională ortodoxă, când, la Cluj, a funcţionat începând cu 1946 Liceul ortodox de fete <<Doamna Stanca>> şi Liceul ortodox de băieţi <<Mitropolitul Simion Ştefan>>, închise de autorităţile comuniste în 1948”, a spus IPS Andrei, conform Mediafax.

Mitropolitul Clujului a mai precizat că vor fi deschise mai multe școli în județ, după modelul Colegiului Național Ortodox.

O astfel de şcoală confesională se impune, vrem să îi educăm pe copii de o manieră normală, nu promovăm valori care ar face rău societăţii. Dorim calitate, verticalitate şi tot ceea ce înseamnă bunul simţ.”, a declarat Liviu Vidican Manci, directorul Colegiului Național Ortodox.

Manci a mai precizat că ”Școala le va oferi elevilor un mediu sigur, cu un corp profesoral foarte bine pregătit, cursuri opţionale de limba germană şi engleză, şi va asigura, opţional, programul <<After school>>, care va include pe lângă pregătirea temelor pentru a doua zi si diverse cercuri tematice, cum sunt pictură, muzică, dansuri, balet, teatru, şah

Sursa:Mediafax

Comentarii Facebook