Clujul scapă de restricții? Prefectul a anunțat că rata incidenței scade la Cluj. Abrudean: „Vom putea ridica restricții”


În ultimele zile, în Cluj, s-au constatat o scădere semnificativă a numărului de cazuri, astfel că prefectul a discutat despre posibilitatea ridicării restricțiilor din localitățile în care rata incidenței de infectare va scădea.

În 27 ianuarie va avea loc reevaluarea situației epidemiologice în județul Cluj, astfel că, în funcție de rata incidenței din fiecare localitate din județ, se vor menține sau se vor ridica restricțiile.

Se constată o scădere a ratei de incidență, atât la nivelul județului Cluj, cât și la nivelul municipiului Cluj-Napoca. În ultimele zile avem o scădere constantă. Astăzi avem o incidență de 3,31 pe județ și 4,31 pe municipiul Cluj-Napoca. Asta este îmbucurător. Din 81 de UAT-uri (unități administrativ teritoriale - n.r.) mai sunt 20 în scenariul roșu, 23 în scenariul galben, 38 în scenariul verde. Următoarea reevaluare a măsurilor dispuse prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență la 14 zile va fi în data de 27 ianuarie. În funcție de rata incidenței de la acea dată, vom putea ridica restricții din UAT-urile care se vor încadra în această categorie. Așa cum arată lucrurile, dacă se va păstra acest ritm de scădere, până în 27 ianuarie, am putea ajunge inclusiv cu municipiul Cluj-Napoca la o rata sub 3”, a explicat prefectul.

Clujul a întrecut Bucureștiul la numărul de teste

Județul Cluj a avut o zi în care s-au făcut mai multe teste PCR decât în București.

„Avem un număr constant de teste PCR, în jur de 1.500 de teste în fiecare zi, la care se adaugă un minim de 300 de teste rapide zilnic, care și ele sunt luate în calcul la rata incidenței. Avem undeva la 60 de cazuri zilnic, care provin din testele rapide.

În continuare numărul de teste este cel mai mare la nivel național, după București. Cred că am avut chiar și o zi când am avut un număr mai mare de teste decât Bucureștiul. Nu putem opri oamenii să se testeze. Ne bucură lucrul acesta. Ne ajută foarte mult să identificăm cazurile pozitive, să luăm măsurile de carantinare, izolare și să facem ce trebuie făcut. Acesta este motivul pentru care suntem la un nivel ridicat al ratei în Cluj-Napoca, pentru că și populația este una extrem de mare.”

Domeniul HoReCa așteaptă cu nerăbdare ridicarea restricțiilor

Mircea Abrudean a declarat că este conștient de modul în care pandemia COVID a afectat domeniul HoReCa și înțelege cât este de frustrant faptul că în alte județe, restaurantele și cafenelele sunt deschise:

Sperăm ca cifrele să scadă, astfel încât să putem ridica restricțiile pentru că suntem conștienți că anumite domenii economice au fost extrem de afectate de pandemie, vorbim despre HoReCa. Sigur că, poate este frustrant pentru HoReCa din Cluj să vadă că în alte județe restricțiile au fost ridicate mai repede”, a menționat prefectul.


Comentarii Facebook