Clujul, printre zonele cu o mare concentrație a unui gaz cu efecte devastatoare pentru sănătate. Substanța crește riscul de cancer pulmonar


Cancerul pulmonar duce la aproape 20% din decesele legate de afecțiuni oncologice, numărul acestora fiind surprinzător de ridicat și în cazul nefumătotorilor. 

Un factor care ar putea duce la aceste îmbolnăviri este radonul, un gaz incolor și inodor, care se formează prin descompunerea materialului radioactiv prezent în sol, spun experții.

Acesta poate să pătrundă în casele oamenilor prin crăpăturile din podele, pereți și fundație, potrivit Antena3.ro. 

Potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2009, radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume, fiind prima cauzăde cancer în cazul nefumătorilor.

Acest gaz se poate acumula în case, fără a fi detectat în lipsa unui test.

Nivelul radonului în România este o preocupare semnificativă, potrivit unor evaluări europene care plasează țara noastră printre primele în Europa în ceea ce privește valorile medii raportate pentru concentrațiile de radon măsurate în aerul interior.

Specialiștii UBB Cluj au creat o hartă cu județele care înregistrează niveluri de concentraţie ale radonului care depăşesc pragul admis. Aceștia cercetează efectele radonului de mai bine de 20 de ani și au ridicat numeroase semnale de alarmă, mai ales în ultimii ani, legate de nivelul crescut de radon din clădirile publice. 

Județele care înregistrează niveluri de concentraţie ale radonului care depăşesc pragul sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Satu Mare şi Timiş, regiunea Transilvaniei fiind cea mai expusă expusă la creşteri ale nivelului de radon din aer.

Marile orașe, precum București, Iași, Timișoara și Constanța sunt, de asemenea, considerate zone de risc.

Media aritmetică a concentraţiei de radon în cele 16 județe menționate este de aproape 3 ori mai mare decât media naţională.

Comentarii Facebook