Clujul concureaza cu Alba Iulia, Timisoara, Iasi si Constanta pentru titlul de Capitala Culturala a Europei in 2020!


Alba Iulia are toate premisele pentru a deveni Capitala Culturala a Europei in 2020 si sa devanseze orase precum Cluj Napoca, Constanta, Iasi sau Timisoara.

Anuntul a fost facut de Constantin Chiriac, membru al comisiei care stabileste Capitalele Culturale ale Europei. "O sa radeti, dar spre un oras m-am indreptat eu: Alba Iulia. Eu vad orasul ca o posibila Capitala Culturala si il incurajez foarte tare", a declarat Constantin Chiriac.

Reprezentantul comisiei sustine ca Alba Iulia are atuul de a fi unul dintre cele mai bine renovate situri istorice.

"Acolo s-a produs o conjunctie intre investitia privata si cea de stat. S-au refacut spatii uriase din fosta cetate. E drept ca nu exista infrastructura culturala deloc in acest oras, dar mai sunt 10-12 ani. in plus, Alba Iulia este o proximitate fata de Sibiu, Targu Mures, Cluj. Sper din toata inima ca la nivel de tara sa existe interes, mai ales din partea acestui Guvern, pentru ca in 2011 se va decide lista noilor tari care vor da Capitalele Culturale incepand din 2020", a declarat Chiriac.

Acesta a mai adugat ca este foarte important sa existe o competitie interna foarte puternica, ceea ce va face si autoritatile sa reactioneze. In Spania, in competia interna au fost 16 orase, iar in Polonia 14.

"Este un mesaj pe care-l transmit si il sustin in fata tuturor autoritatilor, a factorilor de decizie. Eu sunt adeptul unei puternice competitii in Romania care sa asigure o dezvoltare a gandirii comunitare, avand exemplul Spaniei si Poloniei pentru 2016", a mai afirmat Chiriac.

Constantin Chiriac a mai precizat ca in competitia interna din Romania ar trebui sa se inscrie 10-12 orase si clasa politica sa inteleaga ca trebuie sa finantele cultura.

Comentarii Facebook