Clujul are cel mai CURAT AER din Europa. Nu e GLUMĂ, dar topul are o problemă!

 

În Cluj-Napoca este cel mai curat aer din Europa, potrivit unui clasament al gradului de poluare în cele mai mari 100 de orașe de pe continent.

 

Timișoara este pe locul 64, iar Bucureștiul ocupă locul 86.

 

Clasamentul a fost publicat de Asociația ”Respire” în parteneriat cu revista "We demain” și realizat folosind baza de date Airbase a Agenției Europene de Mediu care strânge înregistrările tuturor stațiilor europene de măsurare a calității aerului. Clasamentul a fost determinat prin adăugarea numărului de zile de depășire, în 2011, a unor praguri sanitare de către trei poluanți: PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 microni), dioxidul de azot și ozonul. Numărându-se printre principalii agenți nocivi din aer, acești trei poluanți periculoși pentru sănătate pot provoca tulburări respiratorii, boli cardiovasculare, cancere pulmonare și pot cauza decese timpurii, relatează Agerpres.

 

Deși bogată în informații, clasificarea obținută cheamă la precauție. Acest clasament reflectă condițiile geografice foarte diferite - orașe situate la altitudine, orașe situate în depresiuni etc. - dar și dispozitive de măsurare a calității aerului foarte inegale în ceea ce privește fiabilitatea. ”Măsurarea imperfectă a poluării este un semn care arată că Europa nu este suficient de proactiv în această problemă”, subliniază Sébastien Vray, președintele asociației 'Respire'.

 

Cluj-Napoca este în fruntea topului, dar acest oraș are 324.000 de locuitori și numai doi senzori de măsurare a particulelor fine, în timp ce în Berlin sunt 48 de stații de măsurare, iar orașul este pe locul 65.

 

Cu toate aceste rezerve, harta arată că două treimi din cele mai mari orașe din Europa depășesc în mod regulat, de mai mult de 35 de ori pe an, limitele regulamentare, spune Sébastien Vray. 

Comentarii Facebook