Clujenii nu dau doi bani pe colectarea selectiva a deseurilor! Suntem inca departe de Europa VIDEO


Colectarea selectiva a deseurilor este inca un lucru strain pentru foarte multi clujeni. Firma de salubritate Rosal a implementat din 1 octombrie un sistem de colectare selectiva, dar lucratorii gasesc in cosuri gunoaie aruncate de-a valma.

Vineri, 14 octombrie, a fost zi de colectare selectiva pe strada Ciresilor din cartierul Zorilor, dar lucratorii firmei de salubritate au gasit pubelele pline cu gunoaie nesortate.

"Uitati, numai lemnarie, moloz si plasticuri. Plastic mai putin, dar cu restul nu avem ce sa facem. Dureaza foarte mult ca sa le sortam. Inseamna ca ar trebui sa stau cate 20-25 de minute pe punct si o ora pe o strada ca sa selectez. Mai bine sa le puna separat de fiecare data si atunci e ok treaba. Daca selectez carton si plasticuri dureaza. Inseamna ca plec dimineata la 7.00 si ajung acasa la 23.00", a explicat unul dintre muncitori.

Compania Rosal a stabilit doua zile pe saptamana pentru colectarea deseurilor in cazul strazii Ciresilor, marti pentru cel menajer si vineri pentru cel selective: plastic, hartie si sticla.

"Incepand cu 1 octombrie am incercat sa implementam un sistem de colectare selectiva a deseurilor. Spre exemplu, aici pe strada Ciresilor, sunt doua zile de colectare, o zi in care se aduca deseul menajer, respectiv martea, iar o zi in care se ia deseul reciclabil, adica vinerea. Problemea este ca lumea nu ne acorda sprijinul pentru a aduna deseurile care pot fi reciclabile. Ceea ce se pune in pubele si ceea ce se scoate la porti in niciun caz nu e deseu reciclabil. Numai 1-2 din 10 clujeni incearca sa se ajute in actiunea asta", a explicat Radu Rosu, reprezentantul firmei Rosal.

Compania i-a instiintat pe clujeni prin fluturasi si promovare in mass-media in legatura cu importanta si necesitatea colectarii selective a deseurilor. Ba mai mult, a stabilit si tarufe diferite pentru cei care isi sorteaza deseurilr, 5 lei, fata de 6.25 pentru cei care nu fac acest lucru.

Comentarii Facebook