Clujenii au ajuns să nu mai culeagă porumbul de pe câmp! Nu mai rentează agricultura? - VIDEO


Clujenii nici nu mai culeg porumbul plantat în primăvară pe câmpurile din jurul orașului. O astfel de situație, care acum 20 - 30 de ani ar fi părut ireală, este întâlnită între Borhanci și Sopor, unde câmpuri întregi de porumb sunt neculese. 

Este neclar cum s-a ajuns în această situație, pentru că județul Cluj era un adevărat grânar înainte de revoluție, fiind produse legume, porumb și cartofi pentru piețele centrale. 

Acum, culturile sunt tot mai rare, se mai plantează porumb pentru că este mai puțin pretențios, dar se pare că proprietarii terenurilor nici nu își mai bat capul să culeagă roadele. Specialiștii în agricultură spun că nu se mai găsesc nici măcar oameni care să fie plătiți cu ziua pentru muncile câmpului, fiind o adevărată degringoladă.

Cel mai probabil, proprietarii încasează subvenții, fără a mai aduna recolta, pentru că lucrările de primăvară costă bani.

Porumbul boabe costă acum pe piață foarte puțin, un leu kilogramul. De asemenea, trebuie spații de stocare pentru aceste produse, care se vând greu pentru că nu mai există nici crescători de animale. Marii fermieri au propriul pământ luat în arendă, pe care îl cultivă pentru hrănirea animalelor. 

Din acest motiv, probabil, nimeni nu mai culege recoltele. Sunt clujeni care au ajuns să se încălzească cu porumb, fiind un produs atât de ieftin și cu o putere calorică mai mare ca lemnul. 

Față de 1990, suprafața agricolă a județului Cluj s-a înjumătățit în prezent, foarte multe terenuri fiind abandonate sau au ajuns pe mâna dezvoltatorilor imobiliari. Cu toate acestea, dacă ne uităm la anii 2008 - 2011, când a fost ultima criză financiară, vedem că atunci lucrurile au stat chiar mai rău decât în prezent.

Suprafata agricola Cluj.jpg

Comentarii Facebook