Clujeni deprimați de Crăciun! ”Sărbătorile de iarna cauzează mai multa suferinta decat bucurii?” - Nu e totul roz de Crăciun


Depresia de Crăciun sau de Anul Nou este bine documentată, dar cu toate acestea unii nu știu cum să se protejeze și să aibă parte de momente frumoase, deși sunt singuri.

Un clujean a ridicat în discuție problema, pe o platformă socială, și s-a iscat o discuție interesantă.

Eu sper ca fiecare dintre noi să aibă pe cine suna în ziua de Crăciun. Măcar o persoană și e suficient.

Sărbătorile de iarnă, mi se pare mie sau cu fiecare an ce trece parcă cauzează mai multa suferinta decat bucurii?

Sunt o persoana foarte sociabila, ies mereu în oraș și la aproape orice evenimente socio-culturale, sportive, etc. În fiecare an înainte de sărbătorile de iarna mi se părea ca oamenii nu par a sărbători nimic, și parcă cu cât trec anii e tot mai rău, cred ca unii ajung și în depresii datorită sarbatorilor astea. Și cei care spun că sunt foarte happy, nu știu nu par a fi sinceri cu adevărat reali, parcă au o stare indusa artificial de societate. Oare asta este si impresia voastra?”, a punctat cineva.

Oamenii și-au deschis inima și au spus și ei ce simt. 

”Depinde. Dacă merg de Crăciun cu familia mea, cam nasol și abia aștept să plec.

Dacă petrec Crăciunul cu familia prietenei unde sunt 20 de oameni foarte nice, care se viziteaza reciproc de sărbători și toată lumea se ajuta și petrece împreuna, e foarte fain.

Depinde de oamenii pe care-i ai în preajmă”.

”După ce treci de 25-ish de ani ai o bifurcatie: ori îți faci o familie mișto (de obicei rezulta sărbători nice) ori nu (și observi cum prietenii nu au timp de tine, familia parentala te infantilizeaza, ai conflicte, în funcție de caz)”.

”De acord. Cred ca depinde foarte mult de relația în familie, dacă ai membri toxici și te simți obligat/a sa te vezi cu ei, atunci Craciunul devine ”trebuie să” decât ”vreau să”, și desigur asta implica mai mult stres decat bucurie”.

”Eu devin mai grinch pe an ce trece. În loc să ne adunăm să mâncăm o sarma simplă câteva ore cinstite trebuie să complicăm totul de la 10 feluri dar care sunt la fel culmea în fiecare an la cadouri pentru care îți pierzi neuronii căutând la vacanțe în țări calde doar să punem fotografii pe social media. Lumea parcă uită să se bucure cu ce are fără să se uite în ograda vecinului sau să flexeze pe el”.

”Hei, si eu am intrat zilele astea în depresie, se pare ca oamenii pe care i-am apreciat toata viața ca fiind prieteni au uitat de mine complet.

Sufar din cauza asta, prietenii sunt probabil cel mai important lucru pentru mine, acum nu numai că mă simt uitat, dar chiar trădat. A fost naiv din partea mea sa mă simt fericit alături de ei, cand probabil ei nu dau 2 bani pe mine. Sărbători fericite!”.

”Mie nu mi se pare.

Cred ca depinde de cum te simți tu în perioada aia.

Mie îmi place foarte mult Craciunul (anul nou m-a enervat din ce în ce mai tare și nu l-am mai prea sărbătorit).

Ei, când se apropie Crăciunul, deja vezi tot felul de impodobiri și luminite prin oraș, cantecele de craciun prin magazine - îmi plac toate astea.

Țin post, dar ... sa mă ierte Dumnezeu, asta face si mai placuta anticiparea cozonacilor și a sărmaluțelor. Nu ar trebui sa te gândești la mâncare cand esti în post, dar ... ochii vad (ca parcă sunt cozonaci peste tot), inima cere.

Mă enervează aglomerația, cand dar cand sunt la cumparaturi, de pildă, poate mă enervez cand ma blochează unul cu coșul, dar majoritatea timpului anticipez cum o sa arată globul ala în brad, ce o sa spuna x de cadou etc. Adică majoritatea timpului ma gandesc la ceva plăcut.

Ei, pentru ca eu am majoritatea timpului în aglomerație mă gandesc la lucruri plăcute pentru mine, chiar dacă mă mai si enervez la un moment sau altul, mi se pare ca toata lumea e la fel - ca se gandeste, in mare parte, la lucruri plăcute.

Și în general, si cand sunt chestii neplăcute, sunt compensate de anticiparea unor chestii plăcute.

Și cand chiar vine Craciunul ... ah, ce frumos e :) Colinde, relaxare, brad, bunătăți, sclipiceli prin casa ... Ce sa mai, minunat!

Pe de alta parte, anul nou, cum ziceam, m-a enervat - cheltuiala mare (cu ținuta si locația) si chin (cautatul tinutei + stabilirea locației, unde fiecare vine cu cate o idee, unuia nu-i place una, altuia alta, si tot discuții si parlamentari). După care e posibil sa nu iasă bine, dintr-un motiv sau altul, dar si dacă iese bine, ok, e distractie maxima care durează ... cateva ore. După att cheltuială și bătutul capului ??? Nu, merci.

Craciunul e atribuit timpului petrecut cu familia, când toți se aduna de prin toate colțurile lumii si se bucura de revedere si cadouri. E simpla treaba - cine are familie/prieteni, se bucura, evident, ca are cu cine sa se intalneasca. Cine nu, nu. Dacă tu aveai, nu te mai gandeai la cât de naspa sunt constructele sociale, te bucurai de momente”.

”Oamenii singuri trebuie sa faca mari eforturi in perioada asta ca sa nu o ia razna ori sa sufere cat mai putin gandindu-se ca nu au pe nimeni. Sunt cateva metode - te autoconvingi ca sărbătoarea e ceva strict religios (si foarte putin probabil să se fi întâmplat în istorie), că dureaza puțin (e o zi ca oricare alta) și oricum nu pregatești/decorezi nimic, ca suferința să fie cât mai puțin prezentă.

Eu sper ca fiecare dintre noi să aibă pe cine suna in ziua de Crăciun. Macar o persoană și e suficient. Si mai bine chiar - o masa caldă împreună cu cineva.  Crăciun liniștit tuturor!”.

Comentarii Facebook