Clujeanul Marius Balo închis în China pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari încă nu a fost repatriat. Unchiul său va face greva foamei


Clujeanul Marius Balo închis în China ar fi trebuit să ajungă de mai bine de șase luni acasă, dar autoritățile de la București nu și-au făcut treaba. 

Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj - Secția penală și de minori a recunoscut hotărârea de condamnare pronunțată de instanța chineză și a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, autoritățile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia.

Singura rudă în viață a cetățeanului român Marius Balo va intra în greva foamei de la data de 1 iulie 2020, dacă autoritățile statului nu i-au de urgență măsurile necesare în vederea transferării acasă a nepotului său, pentru a executa restul de pedeapsă într-un penitenciar din România. 

Nu este acceptabil ca România să-și trateze proprii cetățeni cu atâta indiferență și nepăsare! Autoritățile române trebuie să-și apere cetățenii, atâta timp cât sunt cetățeni ai acestui stat. Este de neconceput ca statul să nu se implice în mod activ în această chestiune, adoptând o poziție pasivă și așteptând ca într-un final Balo Marius să-și execute întreaga pedeapsă în Republica Populară Chineză. Nu e admisibilă o astfel de manifestare! Motiv pentru care Ioan Felecan, unchiul lui Marius Balo, a decis să intre în greva foamei de la 1 iulie”, afirmă Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.

Clujeanul Marius Balo, amenințat inițial cu pedeapsa cu moartea și apoi întemnițat pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari, spune că în perioada petrecută în detenție a trecut prin ”umilințe și torturi” de care îl doare și să își amintească. În plus, dacă nu este transferat în România, el riscă să rămână în închisoare mult mai mult decât pedeapsa inițială de 8 ani. Pedeapsa se poate dubla sau chiar tripla dacă un judecător chinez consideră că el nu ”s-a reformat”, ceea ce într-o țară comunistă poate însemna inclusiv renunțarea la credința ortodoxă, o cerință imposibilă pentru Marius Balo, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. 

La data de 09.01.2020, ni s-a comunicat faptul că Ministerul Justiției al Republicii Populare Chineze și-a dat acordul la transferarea domnului Balo Marius, fiind îndeplinite toate condițiile pentru a se trece la etapa următoare, respectiv demersurile de preluare din China de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În 15 ianuarie (a.c.), Centrul de Cooperare Polițienească Internațională - Biroul Național Interpol, ca urmare a solicitării societății noastre, a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea cetățeanului român Marius Balo au fost inițiate, data transferării efective în țară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.  Din luna ianuarie (a.c.) și până în luna iunie autoritățile române nu au întreprins niciun demers în vederea aducerii în România a cetățeanului român Marius Balo”, a afirmat și Ioana Bonda, avocat Marius Balo.

Din păcate, tuturor demersurilor noastre, ni s-a răspuns cu nepăsare, ignoranță, indiferență. Din luna octombrie 2019 și până în luna martie 2020 de când s-a declanșat pandemia de coronavirus, autoritățile competente au avut timp suficient pentru transferarea în România a cetățeanului român Marius Balo”, a mai adăugat. Eugen Iordăchescu.

Comentarii Facebook