Clujeancă pusă în dificultate din cauza apelurilor constante de la oameni necunoscuți: „Mi se întâmplă ceva ciudat”


O clujeancă a ajuns la limita răbdării din cauza apelurilor de la persoane necunoscute și a cerut ajutorul internauților pe o rețea de socializare. De câteva luni, aceasta ar fi deranjată de persoane care zic că i-ar fi văzut numărul de telefon în diverse anunțuri pe platforma OLX și o contactează pentru achiziționare unor produse pe care nu le-ar fi plasat acolo. 

„De câteva luni, dar cu precădere de câteva săptămâni, mi se întâmplă ceva ciudat. Sunt apelată de diverse numere, pe care nu le am în agendă. 

Aceste persoane susțin că au numărul meu de telefon de pe internet, unii au menționat OLX, alții l-au găsit pe Google. Aceste persoane au „găsit” numărul meu la diverse anunțuri cum ar fi: pensiuni, service auto, butelii, din diverse orașe ale țării.

În ultima perioadă am insistat să-mi trimită anunțul sau să îmi spună cum au căutat, dar mereu primeam răspunsuri gen: „Nu am whatsapp, nu vă pot trimite anunțul”; „Nu mai știu ce am căutat”. 

Devine îngrijorător, deoarece primesc aproape zilnic aceste apeluri, uneori de mai multe ori pe zi.

Menționez că am UN singur anunț pe OLX cu numărul meu de telefon și UN singur anunț pe google (google local business) cu business-ul meu, unde îmi apare numărul de telefon. Apreciez enorm fiecare răspuns!”, a relatat clujeanca pe platforma reddit.com.

Internauții nu au exclus ipoteza unei răzbunări:

„Ai vreun fost pe care l-ai supărat tare? Sau nu numai. Oricine care ar vrea să se răzbune astfel pe tine și căruia să-i fi bubuit mintea la a adăuga numărul tău de telefon unor anunțuri fictive la produse high demand?”, a comentat cineva. 

„Sunt mai multe ipoteze dar niciuna nu mai contează dacă încetezi să mai răspunzi la numere de tel pe care nu le recunoști. Ia-ți o cartela SIM speciala pentru anunțuri”, a recomandat un alt clujean. 

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, datele noastre personale sunt tot mai predispuse la înșelătorii, de aceea, trebuie să fiți foarte atenți. În ultimele luni, utilizatori din România sunt vizați de diverse campanii de phishing prin intermediul apelurilor telefonice.

În cadrul acestuia, atacatorul pretinde că reprezintă o anumită companie sau autoritate. Pentru a da veridicitate apelului, atacatorii folosesc date despre victimă care sunt de obicei disponibile online (nume, prenume, adresă de e-mail etc.).

În momentul în care posibila victimă crede că acel apel este legitim, șansele de a oferi telefonic date sensibile (personale sau bancare) cresc exponențial. Totodată, atacatorii pot profita de credulitatea victimelor, pentru a îi convinge să instaleze software malițios sau aplicații de control la distanță (remote desktop), pe dispozitivele utilizate.

Comentarii Facebook