Clujean de ISPRAVĂ! Aflat în concediu, a salvat două persoane de la moarte sigură dintr-o casă cuprinsă de foc - FOTO


Un pompier clujean aflat în concediu la Ocna Șugatag a demonstrat încă o dată că de  uniforma de salvator nu se dezbracă niciodată și a salvat două persoane dintr-o casă cuprinsă de flăcări.

Plutonierul adjutant șef Pavel Buzgău, pompier din 2006, acum șef gardă de intervenție și stingere la Detașamentul Dej, se afla cu familia în concediu la Ocna Șugatag. 

La finalul săptămânii trecute, Pavel se afla într-un scurt concediu alături de familie în stațiunea Ocna Șugatag. Dintr-o dată, a auzit mai mulți copii strigând:

- E un incendiu la casa de lângă noi! Arde tare! 

Inițial, pompierul a crezut că puștii glumesc, însă instinctul i-a spus că trebuie să meargă acolo. După câțiva pași, Buzgău a văzut că acoperișul unei case a luat foc. Flăcările se manifestau violent și riscau să înghită întreaga locuință.

„Vă rugăm să chemați pompierii, două persoane au rămas înăuntru. Una nu se poate deplasa singură”, i-a transmis cineva”, au refăcut scena celor petrecut colegii lui Pavel. 

În acel moment, Pavel a știut ce trebuie să facă. ”Imediat a intrat în camera inundată cu fum și a găsit o femeie, pe care a evacuat-o. Despre a doua nu știa nimic. Pompierul dejean a înțeles că trebuie să se întoarcă în casă, însă nu avea echipament. Astfel, pentru a-și înfășura mâinile și capul ca o minimă protecție, a luat câteva tricouri de la oamenii din apropiere, le-a udat cu furtunul folosit la stropit grădina și a revenit în casă. La o primă căutare, n-a găsit nimic. În minutele următoare, la locul incendiului a ajuns un alt pompier aflat în timpul liber.

- Eu sunt Pavel, de la Dej!  

- Dani, îmi pare bine! Lucrez la Detașamentul din Sighet. 

- Hai să ne băgăm împreună! 

Cei doi au efectuat mai multe căutări, în ciuda fumului gros și a temperaturii arzătoare. Luau câte o gură puternică de oxigen, pătrundeau în casă ținându-și respirația și apoi ieșeau. Au intrat de câteva ori, iar unii oameni aflați pe margine păreau că-și pierd speranța. „N-o mai salvează”, se auzea din mulțime. 

Cum o bătălie pierdută nu înseamnă finalul războiului, pompierii nu au renunțat până când nu au găsit și cea de-a doua victimă. Era întinsă după un pat, respira greu și de abia putea să vorbească. În paralel, au utilizat o linie de furtun de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, sosit în sprijin. Drept urmare, au reușit să le predea în siguranță pe cele două femei echipajelor medicale, înainte ca tavanul să se prăbușească”, au mai transmis cei de la ISU.

Timpul a ținut cu noi”, a spus, plin de modestie, Pavel Buzgău. 

Emoționată, soția, care a privit totul de pe margine, l-a luat în brațe și i-a zis: „Am știut că nu intri în foc degeaba”.

Felicitări celor doi pompieri. Dacă v-a plăcut povestea lor de eroism, îi putem răsplăti cu un Like / Share.

Foto: Calin Szekely

Comentarii Facebook