Cluj: Un robot chirurgical de 2 milioane de euro ZACE nefolosit de mai bine de doi ani. Motivul e ȘOCANT

 

Robotul Da Vinci, cumpărat cu 2 milioane de euro, și trimis la Cluj-Napoca pentru a face operații de mare precizie, zace nefolosit la Spitalul Municipal Cluj Napoca, de mai bine de doi ani.

 

Robotul Da Vinci, de la Cluj, nu funcționează pentru că materialele utilizate la operații costă foarte mult, iar banii nu sunt decontați de Casa de Asigurări de Sănătate.

 

Profesorul doctor Nicolae Constantea, managerul Spitalului Municipal din Cluj-Napoca, a declarat că sumele de bani care trebuiesc investite în consumabilele necesare operațiilor sunt foarte mari, ajungând la minim 2.000 de euro pentru fiecare operații. Prețul mediu pentru o operație reușită este, însă, de 4.000 de euro. ”Robotul de la Cluj a fost cumpărat din taxa de viciu. El a fost folosit până în urmă cu doi ani dintr-un program national, care a durat un an și apoi a mai durat încă jumătate de ani. După asta, costurile de operare sunt foarte mari și nu ne putem permite”, a spus profesorul Constantea. Robotul chirurgical Da Vinci are patru brațe și la fiecare operație folosește instrumente de unică folosință, calibrate electronic. Aparatul poate fi folosit la operații complicate, în general în locurile din corpul uman unde chirurgul ajunge greu. ”Se folosește la intervenții chirurgicale în zona pelvisului, la cancerele de prostată, la esofag sau la tiroidă”, a mai spus profesorul Constantea.

 

În România există numai doi roboți de acest gen, unul la Spitalul Fundeni din București și al doilea la Cluj-Napoca. ”Totul este făcut fără logică. Înainte să cumperi un astfel de robot, te uiți dacă ai și finanțare. După finalizarea programului național, au fost operații făcute cu cointeresarea pacientului, dar sumele sunt foarte mari. Minim 4.000 de euro, costă aparatura de unică folosință care se folosește doar la o operație, după care se aruncă. Este vorba despre piesele care intră în pacient, despre aparate scumpe cu ultrasunete”, a spus un chirurg clujean, sub protecția anoniomatului.

 

Robotul de la Cluj a costat aprtoape două milioane de euro, iar operațiile făcute cu el sunt de 50 de ori mai scumpe, decât una făcută prin laparoscopie. ”Șmecheria este că un robot chirurgical ca acesta trebuie să lucreze tot timpul. Există țări în care robotul nu este al unei clinici, ci al unui complex de clinici, și atunci lucrează non-stop ca să scadă prețul per operație”, a mai spus medicul.

 

Între timp, echipa condusă de chirurgul Ioan Coman, şeful Clinicii de Urologie de la Spitalul Municipal Clujana din Cluj-Napoca, care folosea robotul Da Vinci, a ”emigrat” spre Brașov, unde din luna martie funcționează un astfel de robot la o clinică privată. 

 

În premieră pentru sistemul medical privat din România, au avut loc astăzi, 24 martie 2017, trei intervenţii chirurgicale de urologie robotică. Acest tip de intervenţie chirurgicală, prostatectomia robotică, este considerată ”standard de aur” în tratamentul chirurgical al cancerului de prostată, principalul avantaj pentru pacient decurgând din caracterul minim-invaziv şi fineţea procedurii. Odată cu Inaugurarea Centrului de excelenţă în chirurgia robotică, ocazionată de aceste prime intervenţii chirurgicale, se alătură echipei Spitalului Sf. Constantin din Braşov o echipă de la clinica Endo Plus Cluj, compusă din Dl. Prof. Dr. Ioan Coman, medic primar urolog şi coordonatorul acestui centru de chirurgie robotică, Şef Lucr. Dr. Nicolae Crişan, medic primar urolog şi Dr. Deliu-Victor Matei, medic primar urolog din Milano, urologi cu vastă experienţă în chirurgia robotică şi chirurgia urologică oncologică”, preciza în martie, într-un comunicat de presă, conducerea spitalului din Brașov.

 

Invenstiţia s-a ridicat la 2 milioane de euro.

Comentarii Facebook