Cluj: Străzile orașului de 5 stele, periculoase pentru tinere chiar și pe timp de zi: „N-ai vrea să te punem …?”


O tânără jurnalistă din Cluj-Napoca a redactat un articol în care vorbește despre cum bărbații se consideră privilegiați din cauza a ce „dețin” în pantaloni, în cadrul căreia a relatat o întâmplare trăită pe propria piele, ce a avut loc chiar în centrul municipiului:

Povestea mea începe într-o zi de joi banală, în urmă cu nici măcar o lună. Am ieșit de la muncă la ora 16:50. La 16:58 coboram din autobuz fiindcă era prea aglomerat și am preferat să merg pe jos o stație și jumătate, până la destinație, unde trebuia să mă întâlnesc cu niște amici. (...)  Eram liniștită. Până în momentul în care am simțit mâna unui bărbat prinzându-mă de fund. M-am întors, dar erau prea mulți oameni pe stradă și nu mi-am dat seama care dintre ei fusese”, scrie tânăra în Revista Golan.

„Domnișoara, te f***?”

Deși poate întâmplarea pare banală, un număr considerabil de tinere pățesc acest lucru zilnic, iar acest lucru le afectează în moduri pe care bărbații nu le-ar putea înțelege vreodată. Pe lângă asta, tânără a dat nas în nas cu patru bărbați, care și-au exprimat în mod direct intențiile:

Pe cealaltă parte a străzii am observat un grup de patru bărbați, care aveau undeva la 30 de ani. I-am privit și, nu știu din ce motiv, în minte mi-a încolțit următorul gând: „Ăștia se vor lega de mine”. Lumea a început să treacă strada, cei patru au rămas pe loc. Când am ajuns aproape de ei, au făcut zid în fața mea și au început să mă întrebe: „domnișoara, te f**i?”, „O iei în gură?” „N-ai vrea să te punem capră și să te luăm pe rând?” Am înghețat. Nu am făcut nimic. Nu am știut ce să fac. Le-am răspuns simplu: „Vă rog să mă scuzați, mă grăbesc”. Au râs și m-au lăsat să trec”, a mai povestit tânăra.

„Asta se întâmpla în centrul municipiului Cluj-Napoca, orașul de cinci stele, la cinci după-amiaza.”

Întâmplarea relatată este doar un exemplu expus lumii. În paralel, zeci de femei pățesc astfel de lucruri și primesc fel și fel de avansuri zi de zi, dar sfârșesc prin a nu spune nimănui de rușine. În plus, agresiunile de acest fel nu sunt luate în considerare de autoritățile care sunt menite să protejeze cetățenii, indiferent de sexul acestora, atâta timp cât persoana respectivă se simte expusă unui pericol.

Vreau să merg fără teamă pe stradă. Vreau să fiu liniștită într-un grup de oameni și să nu mă simt prost. Să nu stau apoi să mă gândesc: „Oare ce am făcut să-i provoc?” Nu am făcut nimic”, încheie tânăra.


Comentarii Facebook