Cluj: Operatie in premiera nationala pentru pacientii care sufera de incontinenta urinara VIDEO si FOTO


O echipa de medici specialisti de la Institutul de Urologie si Transpant Renal Cluj vor efectua in premiera nationala o operatie de implementare a unui aparat impotriva incontinentei urinare la barbati.       

                   
"Este vorba despre un aparat foarte simplu. Prin apasarea unui buton, pacientul poate urina. Materialele de constructie sunt garantate toata viata. Este o structura extrem de convenabila. Eu am facut cursuri in domeniu si m-am specializat pentru amplasarea unui astfel de aparat", a spus Mihai Lucan, directorul Institutului de Urologie si Transplant Renal (IUTR) din Cluj-Napoca, cel care va efectua operatia vineri, 20 aprilie.        

Directorul IUTR, Mihai Lucan a mai precizat ca operatia i se va face unui pacient in varsta de 64 de ani, care a suferit o operatie de cancer de prostat: "Noi azi facem prima operatie de acest fel unui pacient in varsta de 64 de ani, caruia i s-a efectuat o operatie de cancer la prostata. Prin acest nou sistem vom putea ajuta oameni. Acest aparat pentru incontinenta se adreseaza in special bolnavilor operati pentru prostata si bolnavilor operati pentru cancer de prostata. Operatiile de cancer de prostata, ii fac pe pacienti sa spuna ca "am scapat de cancer", insa apoi am probleme. Practic ii iei pacientului cancerul si ii dai incontinenta urinara. La sfarsit, este vindecat, dar se pisa pe el, ca sa vorbesc asa in termeni anglo-saxoni" a mai adaugat Mihai Lucan. 

"Este mai simplu si timpul de operatie se reduce practic la jumatate. Acest tip de operatie se adreseaza pacientilor cu o stare de sanatate precara. Nu toti pacientii suporta o astfel de interventie. La interventia cu celalalt mecanism, cel american existent de acum 30 de ani este nevoie de o operatie mai complexa. Acest nou aparat se limiteaza la uretra. Este mai simplu, mai sigur, mai repede de inserat si mai ieftin", a spus Raphael Gomez, reprezentantul firmei elventiene care produce acest aparat.           

Medicul Mihai Lucan a explicat ce inseamna incontinenta urinara: "Incontinenta urinara este o entitate patologica, in care personajele de sex feminin sau masculin, dar in cazul de fata vorbim de barbati, urineaza involuntar. Sigur ca aceasta boala este de diverse tipuri: morala, sociala, familiala. Omul se dezintegreaza de societate si familie. Este nevoit sa stea tot timpul ud si asa mereu este nevoit sa se ingrijeasca".

Pretul unui astfel de aparat este de 3.000 de euro.


Anca Baciu


Comentarii Facebook