Cluj: O profesoară ironizată pe reţelele sociale de doi elevi a primit la Judecătorie despăgubiri de 30.000 de lei


O profesoară din Cluj-Napoca a primit despăgubiri în valoare de 30.000 lei de la părinţii a doi foşti elevi, care au ironizat-o pe reţelele sociale.

Copiii erau în momentul producerii incidentului în clasa a VII-a și au publicat pe un cont fals de Facebook, dar şi pe grupul de WhatsApp al clasei imagini ce ilustrau o maimuţă, menite să denigreze imaginea profesoarei.

După cinci ani, judecătorii clujeni i-au dat dreptate profesoarei, motivând că onoarea şi reputaţia dascălului au avut de suferit, iar părinţii celor doi elevi sunt acum buni de plată, scrie clujust.ro.

În anul şcolar 2018-2019, când profesoara era şi dirigintă la clasa a VII-a C de la Şcoala Gimnazială "Ion Agârbiceanu" din Cluj-Napoca, înainte cu o zi înainte de începerea şcolii, unul dintre elevi a postat o caricatură la adresa dascălului, care ilustra o maimuţă, pe grupul de WhatsApp al clasei. Imagine a devenit apoi fotografia de grup şi a fost publicată pe un cont fals de Facebook.

Elevul ar fi continuat ironizarea profesoarei, iar în luna decembrie 2018 a prelucrat o noua fotografie denigratoare şi insultătoare la adresa femeii. În martie 2019, un al doilea elev ar fi creat pe Facebook un cont fals, cu numele profesoarei, folosind ca poză de profil, respectiv fotografie de copertă, cele două imagini editate de colegul său. 

Profesoara a luat foc și a deschis un proces, solicitând daune morale de 50.000 de leipentru atingerea adusă onoarei, demnităţii şi reputaţiei plus cheltuielile de judecată. Părinţii celor doi elevi au încercat să explice că acţiunile profesoarei sunt nefondate. Mama unuia dintre ei a recunoscut că fiul său a creat acel cont fals de Facebook, pe care l-ar fi şters, însă, o zi mai târziu. Pentru fapta sa copilul s-a ales cu scăderea notei la purtare la 5. După acest incident, copilul de 14 ani la acea vreme ar fi fost nevoit să meargă la psiholog.

Mama celuilalt elev a spus că totul ar fi fost doar ”o glumă copilărească”, mai ales că poza cu maimuța ar fi ilustrat porecla atribuită profesoarei în şcoală.

Judecătorii clujeni au decis că faptele celor doi elevi ”au adus atingere onoarei şi reputaţiei reclamantei", aşa că părinţii lor sunt acum buni de plată: 30.000 de lei, cu titlu de despăgubiri, respectiv publicarea, pe cheltuială proprie, a hotărârii instanţei într-un cotidian local de largă audienţă.  

Decizia nu este definitivă.

Comentarii Facebook