Cluj-Napoca revoluționează meniurile școlare! Producătorii locali lucrează împreună cu școlile pentru a oferi gustări sănătoase și sustenabile copiilor

Cluj-Napoca face pași mari spre alimentația sustenabilă a copiilor: producători locali și școli, împreună pentru meniuri mai sănătoase

Marți, 21 octombrie 2025, Primăria Cluj-Napoca a organizat un atelier dedicat îmbunătățirii sistemului de achiziții publice pentru alimentația copiilor, în cadrul proiectului european Turn the Tables – „De la fermă la furculiță – Parteneriate locale pentru alimentația sustenabilă a preșcolarilor și elevilor clujeni”.

Evenimentul a reunit producători locali, furnizori de catering școlar și responsabili de achiziții din unitățile de învățământ preuniversitar. Scopul discuțiilor a fost introducerea alimentelor locale, proaspete și sustenabile în meniurile copiilor din Cluj-Napoca.

Prioritatea: sprijin pentru producătorii locali și meniuri mai sănătoase

Temele principale abordate au fost:

  • Achizițiile publice ca instrument de sprijin pentru producătorii locali;
  • Provocările din lanțul „de la fermă la școală”;
  • Identificarea unor soluții comune pentru un sistem alimentar mai sănătos și sustenabil.

Potrivit organizatorilor, atelierul a fost un pas important pentru crearea unor parteneriate durabile între școli și producători locali, astfel încât copiii să beneficieze de alimente sănătoase, iar fermierii din regiune să fie susținuți prin contracte directe cu unitățile de învățământ.

Parteneriate europene pentru viitorul alimentației în Cluj

Evenimentul a fost organizat de Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Clujul Sustenabil, în cadrul proiectului european „Turn The Tables – Towards just, green and innovative food procurement”, finanțat prin programul DEAR al Uniunii Europene.

Publicația este cofinanțată de Uniunea Europeană, însă conținutul său reflectă exclusiv responsabilitatea Municipiului Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook