Cluj-Napoca, orașul cu cele mai scumpe creșe și grădinițe private din țară! Numărul copiilor care merg la instituții private a crescut în ultimii ani


Numărul copiilor care merg la o creșă sau grădiniță privată din țară a crescut accelerat în ultimii 10 ani. Dacă în anul școlar 2013/2014, 16739 de preșcolari, care reprezentau 2.9% din totalul de preșcolari ai țării, urmau cursurile unei grădinițe private, în anul școlar 2021/2022, procentul aproape s-a triplat (7.1%) și numărul acestora a ajuns la 36770, potrivit unei analize făcute pe baza rapoartelor privind sistemul educațional din România, publicate de Institutul Național de Statistică.

Iar ritmul creșterii nu pare să se oprească – doar în ultimul an, procentul preșcolarilor din învățământul privat a crescut cu 20%, cea mai mare creștere procentuală anuală din ultimii 10 ani. În același timp, atât numărul grădinițelor de stat, cât și numărul preșcolarilor care merg la o grădiniță de stat a scăzut semnificativ: de la 568659 în anul școlar 2013/2014, la aproximativ 481000 în anul școlar 2021/2022.

Din ce în ce mai mulți părinți sunt nevoiți să aleagă pentru copiii lor sistemul de învățământ preșcolar sau antepreșcolar privat, deoarece se confruntă cu lipsa locurilor libere în creșele și grădinițele de stat. Acest lucru este mai pregnant în orașele mari ale țării, sau în comunitățile dormitor ale acestora, unde găsirea unui loc la o grădiniță, și în special la o creșă de stat, este uneori aproape imposibilă.

În topul listei cu cele mai ridicate costuri medii sunt orașele Cluj-Napoca, București și Târgoviște

Prețul mediu cel mai mare este în orașul Cluj-Napoca, unde taxă lunară medie este de 2270 RON, urmat imediat de capitală, unde prețul mediu lunar este de 2200 RON. De precizat că cea mai scumpă creșă/grădiniță din cele analizate de noi nu se află în orașul de sub Feleac, ci în capitală, scrie clubulcopiilor.ro.

kk.jpeg

Comentarii Facebook