Marti 7 Februarie

Cluj-Napoca este cel mai sigur oraş din România şi locul 13 în lume


Cluj-Napoca este, în 2020, cel mai sigur oraş din România, conform Numbeo. Rată de siguranţă de 80,31% şi depăşeşte oraşe precum Helsinki, Tokyo, Viena sau Copenhaga, fiind pe locul 13 în topul celor mai sigure oraşe din lume.

Conform celor de la Numbeo, Cluj-Napoca este urmat de Braşov, 77,65% rată de siguranţă, şi de Timişoara, 76,04% rată de siguranţă, în timp ce Bucureşti ocupă abia locul al cincilea pe România, la nivel de siguranţă, din cinci oraşe din ţara noastră câte au fost luate în calcul de specialiştii Numbeo.

Rata de siguranţă este bazată pe o formulă ce ia în calcul detalii precum numărul de crime comise, numărul de jafuri, numărul de spargeri date, numărul de furturi de maşini, numărul de amenzi date pentru furturi din buzunare, etc.

Cel mai sigur oraş din lume este considerat Abu Dhabi, din Emiratele Arabe Unite, cu o rată de siguranţă de 88,67%. Urmează Doha, din Qatar, cu 88,52% rată de siguranţă, şi Taipei, din Taiwan, cu 85,8% rată de siguranţă. 

În România, Brașovul este pe locul 29, Timișoara pe 36, Iași pe locul 62, iar Bucureștiul pe 63.

În clasament au fost analizate 374 de oraşe din întreaga lume, iar cele mai nesigure sunt considerate Caracas (Venezuela, 15,1% rată de siguranţă), Port Moresby (Papua Noua Guinee, 16,42% rată de siguranţă) şi Pietermaritzburg (Africa de Sud, 18,01% rată de siguranţă).

În 2019, cele mai sigure oraşe din lume erau considerate tot Abu Dhabi şi Doha.

Printre cele mai nesigure oraşe se regăseau, de asemenea, Caracas şi Pietermaritzburg însă între ele era încadrat San Pedro Sula, din Honduras, oraş care şi-a îmbunătăţit rata de siguranţă în ultimul an cu peste 2,2%.

În 2019, Cluj-Napoca era tot cel sigur oraş din România, dar în 2020 şi-a îmbunătăţit semnificativ rata de siguranţă, respectiv cu circa 1,5%.

Comentarii Facebook