Cluj: Interviu cu un pacient de pe terapie intensivă COVID: Ai impresia că pe lângă asistente umblă și ”baubaul” să te ia - VIDEO


Un fermier din Gherla a dat un interviu unui medic clujean, în care povestește cât de greu i-a fost timp de aproape trei săptămâni cu masca pe figură la terapie intensivă.

Iosif Baia a spus că s-a luptat pentru viață cu gândul la cele trei fete pe care le are și la copilul ce urmează să se nască. Despre personalul medical a afirmat cu mâna pe inimă că sunt eroi.

Boala s-a instalat ca o răceală, iar Iosif regretă că a ascultat de prieteni.

La început a fost o răceală și s-a instalat oboseala din ce în ce mai rău. Nu am mai simțit așa ceva. E oboseală să te duci din dormitor până în bucătărie și trebuie să pui capul jos pe masă că nu mai poți. Am greșit că am stat acele două zile jumătate acasă, că mă tot luam după prieteni. Ziceau că e normal să îți fie rău. Nu e normal să îți fie rău”, a relatat Bala Iosif, din Gherla.

Medicul Paul Oargă l-a motivat să lupte pentru viață

Medicul care l-a tratat l-a întrebat dacă are pentru ce să lupte, pentru a-l motiva. ”Nu uit cuvinte alea. Am trei fete acasă. Aia mică are 4 ani și când am ieșit de acasă mi-a spus ”Tată, de iubesc!”. Cum să nu ai pentru ce să lupți”, a mai spus acesta.

Bărbatul a fost trei zile pe Terapie intensivă și cu masca pe față timp de 8 zile. ”Nu se poate compara cu greutățile pe care le-am trăit. Zilele de pe ATI nu se pot compara cu nimic. Am fost conștient, dar puține lucruri țin minte. Sunt în spital de două și jumătate. Am văzut un domn lângă mine la ATI, care nu o suportat masca. L-au intubat și a doua zi a decedat.

ATI -ul este ceva ce nu poți descrie în cuvinte. Nu este film de groază cu care să compari ce am trăit acolo sau să descrii cum te chinui acolo cu masca aia. Nu aș fi crezut că ajung să mă lupt în halul ăsta, pe muchie de cuțit, pentru viață.

Nu am renunțat la luptă. Am zis că mânc masca aia. Am ținut minte cuvintele dvs. Acolo e vorba de viața mea”, a mai relatat pacientul.

”La ATI e ca pe front. M-au marcat pe toată viața!”

Acesta a mai precizat că este un stres uriaș și pentru personalul medical de pe ATI. ”E ca pe front. Ce e acolo nu este serviciu! Ăla este eroism! Eu nu aș putea să lucrez acolo. Dacă mi-ar da un sac de bani nu aș accepta. Până nu trăiești nu-ți poți imagina cum e acolo. Când trăiești pe pielea ta e alt lucru. Cele trei zile m-au marcat pe toată viața!”, a mai spus Iosif.

Eu mă bucur că suflu și că nu m-am dus. Știți cum să pândea sacul acolo sus. Acolo ai impresia că pe lângă asistente umblă și ”baubaul”, pe care cum să îl ia. Acolo acum ești, acum nu mai ești. Îmi venea să plâng. Personalul nu mă lăsa, pentru că mă debusolează și nu mai sunt atent la respirație”, a încheiat acesta.

Interviul a fost realizat de medicul Paul Oargă, care a prezentat și modul în care se echipează.

Comentarii Facebook