Marti 7 Februarie

Cluj: Iarna i-a prins iarăși nepregătiți. Pe strada Alverna nu se poate urca, după trei fulgi de zăpadă - VIDEO


Peste drumurile din Cluj-Napoca s-a așternut un strat subțire de zăpadă, iar șoferii au fost prinși pe nepregătite.

Pe strada Alverna din Gheorgheni, luni seara, mașinile abia urcau pe o pantă cu înclinație moderată. Cel mai probabil, șoferii au fost prinși cu cauciucuri de iarnă, mai ales că sub zăpadă drumul a înghețat. 

Drumarii nu vor interveni, dacă ninsoarea nu se va înteți, așa că trebuie să aveți dotările cerute de lege, pentru traficul pe timp de iarnă.

Legea obligă șoferii să aibă cauciucuri de iarnă

Cei care nu au cauciucuri de iarnă și sunt depistați în trafic riscă între 1.305 și 2.900 leia amendă. Sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

Legea care obliga soferii sa isi monteze anvelope de iarna, mentioneaza clar si cum trebuie sa arate indicatorul de legalitate al acestora, potrivit Registrului Auto Roman.

Legea foloseste sintagma "anvelope de iarna", care pot fi foarte usor identificate prin prezenta pe laterale a literelor M si S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S.

Anvelopele de iarna sunt cele care respecta si sunt omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite CEE-ONU nr.54, dupa caz, scrie Registrul Auto Roman intr-un comunicat de presa.

Denumirea de anvelopa all-season este o denumire comerciala care nu defineste cu exactitate tipul de anvelopa omologata pe timp de iarna conform Ordonantei OG 5 /2011. Singurul criteriu care certifica faptul ca anvelopa este omologata si legala este inscriptia literelor M si S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S, din nou conform Ordonantei de Guvern nr. 5/2011.

Mentionam insa ca din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandata pentru utilizarea pe tot parcursul anului in tari cu o clima ca a Romaniei, aceasta fiind destinata mai degraba unor tari cu o clima mai temperata, precizeaza RAR.

Video: Info trafic jud. Cluj

Comentarii Facebook