Marti 6 Decembrie

Cluj: Cum funcționa rețeaua care vindea XANAX cu 200 de dolari în SUA. Cine sunt membrii rețelei

 

Patru clujeni au pus pe roate o afacere extrem de profitabilă, dar complet ilegală. Cristian Muntean, Cosmin Muntean, Ovidiu Piroș și Dorin Gabriel Poruțiu au fost săltați de la Cluj-Napoca de Agenția Antidrog din SUA.

 

Rețeaua de clujeni care vindeau medicamente interzise în Statele Unite, funcționa atât de bine încât avea profituri de zeci de milioane de lei. În cinci ani de funcționare, profitul estimat este de 55 de milioane de lei. Banii erau ascunși în off-shore din Insulele Virgine Britanice.

 

Procurorii DIICOT Cluj au declarat că această rețea era condusă de un anume Cosmin Muntean, din Cluj Napoca. Aceasta avea trei locotenenți în persoana numiților Cristian Muntean (foto 1), fratele lui Cosmin Muntean (foto2), Ovidiu Piroș (foto3) și Dorin Gabriel Poruțiu. Anchetatorii mai spun că afacerile au ”pornit” în anul 2012 și au vizat, în principal SUA, țară unde medicamentele au un regim special. Pentru exemplificare, rețeaua vindea xanax în SUA cu 200 de dolari cutia, în condițiile în care în România, pentru acest medicament se achita între 15 și 20 de lei, adică de 40 de ori mai puțin.

 

 

În 2012, grupul avea doar patru persoane. În timp, Cosmin Muntean a înființat trei site-uri 247medication.com, paianaz.com,125pills.com, care nu puteau fi accesate de IP-uri din România sau estul Europei. Pe aceste site-uri clientul avea convingerea că discută cu medici specialiști în boli psihice. Astfel, după ce un potențial client intra în contact cu unul dintre aceste site-uri pentru un medicament anume, i se cerea o prescriere medicală, totul pentru aparență de legalitate. Clientul era asigurat că vorbește cu un medic, în realitate cei din spatele ecranelor neavând nicio pregătire în acest sens. După ce rețeta era ”confirmată”, clientului i se solicita ca banii să fie plătiți în avans către o firmă din Cluj, care avea conturi deschise în paradisuri fiscale din Cipru sau Insulele Virgine Britanice. Apoi, după ce plata era confirmată medicamentele erau expediate, în scrisori, de la Oficiile Poștale 6 și 15 din Cluj Napoca. Procurorii susțin că blisterele cu medicamente erau astfel ambalate în scrisori ca să nu dea de bănuit autorităților vamale americane. În scrisori mai erau plasate și retețe medicale pentru a-l ajuta pe cel în cauză în fața autorităților, dacă acestea deschideau scrisoarea.

 

Cum a început totul

 

În prima fază, polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj au descoperit că în perioada 21 iulie - 4 decembrie 2015, au existat mai multe viramente bancare, în total 370, prin intermediul Western Union, către un anume Dan Berchiș. Polițiștii au mai descoperit că mai multe persoane din Cluj au accesat neautorizat mai multe conturi bancare ale unor persoane din SUA, Portugalia, Marea Britanie, Suedia și Irlanda, de unde au transferat în mod ilicit suma de 150.000 de dolari SUA.

 

Ancheta a demonstrat că acest Dan Berchiș avea strânsă legătură cu Muntean Cosmin, acesta fiind și persoana care opera acele tranzacții financiare frauduloase. 

 

Medicamentele vândute erau Codeină, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, Bromazepam, Alprazolam, Aiazepam, Midazolam.

 

Afacere extinsă

 

Procurorii DIICOT mai susțin că liderul rețelei a extins afacerea în cinci ani și că la un moment dat și-a înființat și o firmă, Mac Farmacons SRL, care avea și opt angajați pentru a acoperi numărul comenzilor care erau în creștere.

 

Tot Cosmin Muntean a fost cel care a dezvoltat relații cu farmacii și cu angajații unor depozite farmaceutice, care livrau medicamentele, asta după ce, în prima fază, erau folosite rețete false.

 

Printre cei cercetați Pop Denisa Zoița - farmacia Pedifarm Iara, Vermeșan Irina Melania - farmacia Iulfarm SRL Bonțida și Litan Iana Dana - Matia Impex SRL.

 

Alte persoane aveau rolul cărăușilor, cei care trimiteau medicamentele sau ridicau banii de la Western Union, aceștia fiind Cătălin Dan Răzvan sau Axente Boldiș

 

Pentru a vă face o imagine asupra anvergurii afacerii cu medicamente, unele care au și efecte psihotrope trebuie spus că liderul grupării, Cosmin Muntean a scos din contul unei firme off-shore din Insulele Virgine Britanice, în 2015, la o singură ”extragere” suma de 300.000 de lei.

 

Tribunalul Cluj va discuta cererea de arestare a DIICOT

 

În total 14 persoane au fost reținute și duse la audieri. Cei în cauză vor fi prezentați în fața unui judecător cu propunere de arestare preventivă. În acest dosar, inculpații au scos la înaintare artileria grea a avocaturii clujene. Nume mari precum profesorul Radu Chiriță sau Anatol Pânzaru au fost prezente la audierile de la DIICOT.

 

Avocații nu au răspuns la telefon. 

Comentarii Facebook