Cluj: Cauza principală a răspândirii COVID-19 sunt petrecerile private: Ajungem apoi să ne plângem că nu avem locuri în spitale


Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a declarat că petrecerile private sunt principala cauză a infectării cu COVID-19.

Degeaba stăm acasă să plângem că nu avem loc în spitale, pentru că nu vom avea niciodată, în condițiile în care avem 100 și ceva de cazuri pe zi. Suportăm consecințele nerespectării măsurilor. 

Sperăm ca rata incidenței să scadă pentru a reveni asupra măsurilor. Așa cum ați observat rata incidenței cazurilor la elevi este în continuare sub control. Sunt 67 de cazuri din 100.000 de elevi arată că stăm bine, le ținem sub control. Mai departe ține de părinți și de aparținători. Din anchete făcute se arată că și cazurile de elevi care sunt provin de la tot felul de petreceri la care au participat. Acestea prezintă cel mai mare grad de risc.

Avem și studenți pozitivi foarte mulți. Îndemnul meu este să ne limităm și să fim la mare atenție, pentru că ajungem în situația în care apoi ne plângem că nu avem locuri în spitale. Nu o să avem oricât am deschide noi, dacă funcționăm în acest ritm. 

Mizez pe responsabilitatea clujenilor și sper să se manifeste în cel mai scurt timp ca să nu mai avem această creștere”, a declarat prefectul Clujului, Mircea Abrudean.. 

Prefectul Clujului a spus că masca nu va fi obligatorie pe stradă, în afara zonei din jurul școlilor. ”Nu se impune masca pe stradă pentru că nu poate fi verificată purtarea ei, neavând un polițist pentru fiecare stradă. De asemenea, DSP susține că nu se impune purtarea măștii, pentru că nu este eficientă din punct de vedere epidemiologic. În plus, masca se poartă destul de frecvent și pe stradă, iar în rest este obligatorie”, a mai spus Abrudean.

Prefectul a spus că 20 de studenți străini de la UMF Cluj sunt infectați cu COVID-19, fiind izolați acum în camerele din cămin, anunță prefectul Clujului, Mircea Abrudean. 

Acesta a afirmat că cei 20 s-au infectat în urma petrecerilor la care au participat, dar nu este clar dacă acestea au avut loc chiar în cămin.

Prefectul Clujului a mai precizat că în acest moment petrecerile și evenimentele private în interior sunt cauzele principale ale răspândirii COVID-19, inclusiv în rândul elevilor.

De asemenea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Cluj a decis în ședința de vineri închiderea localurilor publice în Cluj-Napoca, Apahida, Căianu, Cășeiu, Câțcău, Cuzdrioara, Feleacu, Florești, Mintiul Gherlii, Mociu, Săcuieu, Sâncraiu, Sic, Vad, pentru o durată de zece zile, cu începere de luni, 12 octombrie.

Redeschiderea activității se va face tot pe baza unei decizii a CJSU, peste zece zile, numai dacă incidența va scădea cub 1,5 cazuri la mia de locuitori.

Citește AICI hotărârea.

Comentarii Facebook