Citește plângerea penală împotriva institutului lui Lucan: Arșinel nu a făcut o ZI de dializă și a primit un rinichi în TREI zile

 

Emanuel Ungureanu, președintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie ”Claudia Safta”, depune la această oră plângerea penală împotriva Institutului de Urologie condus de Mihai Lucan.

 

Ungureanu a mai trecut în plângerea depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca și Agenția Națională de Transplant, condusă de Dan Luscalov, președintle Agenției finanțată din fonduri publice. Luscalov este și angajat la Institutul condus de Mihai Lucan. 

 

Această plângere penală își propune să afle dacă Alexandru Arșinel a primit rinichiul meritat, după numai 3 zile de la consultul la Instittutul lui Mihai Lucan. 

 

Emanuel Ungureanu a depus plângerea în 27 septembrie, exact când se împlinește un an de la moartea Adinei Bleotu, o tânără de 19 ani, care a murit după ce a stat pe lista de așteptare a Institutului de Urologie din Cluj 7 ani și pe care Mihai Lucan a văzut-o o singură dată în această perioadă, susține mama fetei. Citește AICI cazul Adinei.

 

Către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj,

 

Subscrisa, Asociația pentru Solidaritate și Empatie Claudia Safta cu sediul în Cluj-Napoca, str. Magaziei nr.28, reprezentată legal de Ungureanu Emanuel Dumitru în calitate de Membru Consiliu Director, formulez

Plângere penală

 

pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prevăzută de articolul 246 Cod Penal și infracțiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, prevăzută de articolul 247 Cod Penal, împotriva:

 

1.Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal,  cu sediul în Cluj-Napoca, str. Clinicilor 4-6 

2.Agenției Naționale de Transplant, cu sediul în București, Sector 1, str Constantin Caracas nr 2-8, etaj 4 

 

În fapt

 

La sfârșitul lunii august 2013, opinia publică din România a fost informată printr-o conferință de presă organizată de conducerea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, de faptul că Alexandru Arșinel a efectuat un transplant renal de la un donator în moarte cerebrală. 

 

Aceasta i-a contrariat pe membrii asociației, care sunt tineri cu insuficiență renală cronică, tratați prin hemodializă de trei ori pe săptămână. Aceștia își așteaptă ani de zile rândul pe lista de așteptare, fiind nevoiți ca în acest interval să meargă de trei ori pe săptămână, cu salvarea, la un centru de dializă, stând patru ore pe un pat, conectați la un aparat.

 

Anul trecut, o tânără studentă la medicină, care nu împlinise 20 de ani, a părăsit această lume, după ce efectuase 7 ani dializă, în așteptarea unui transplant. Ea se numește Adina Bleotu. La fel ca ea, nu au avut șansă la viață alți copii și tineri, Adina Fiț, Ligia Bulzan, Livia Stanciu, Sabina Cucoș, Iulian Pașca, Maria Miculaiciuc,Gheorghe Șofroniciu.

 

În prezent, o tânără din Bistrița, Gabriela Miciu face dializă de 10 ani, nereușind în acest timp să facă un transplant renal funcțional. În aceeași situație se află și Viorel Bora, verișorul Gabrielei sau Valentin Clampariu din Alba Iulia, care are 22 de ani și face dializă de 14 ani, neprimind nici el în acest interval o șansă la viață. 

 

În schimb Alexandru Arșinel, care nu a făcut nici o zi de dializă, după trei zile de la înscrierea pe lista de așteptare a efectuat un transplant renal.

 

Am exprimat într-o scrisoare deschisă, publicată pe site-ul on-line Știri de Cluj, (http://www.stiridecluj.ro/social/domnule-arsinel-daca-aveati-70-de-ani-si-nu-erati-un-vip-nu-ati-fi-primit-acel-rinichi-scrisoare-deschisa-emotionanta) în data de 31.08.2013,  suspiciunile, nemulțumirea și frustrarea acestor tineri, cu privire la condițiile în care a efectuat transplantul Alexandru Arșinel. 

 

Există indicii de tratament preferențial acordat lui Alexandru Arșinel, de nerespectarea procedurilor legale care trebuiesc aplicate în astfel de cazuri. 

 

Prin aceasta, s-a creat și o situație de inferioritate, de discriminare față de alte persoane care nu sunt VIP-uri. 

 

Deși intervenția a avut loc la Cluj, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, consider că trebuie să răspundă și Agenția Națională de Transplant, care are atribuții exprese în domeniu. Această agenție monitorizează și finanțează întreaga activitate de transplant, supraveghează și coordonează fiecare acțiune de prelevare și transplant de organe și mai ales, furnizează informații de interes public cu privire la toate problemele care apar în acest domeniu. 

 

Solicit să se efectueze acte de cercetare penală, să fie prezentate toate documentele care au stat la baza acestui transplant, să fie audiate toate persoanele implicate, pentru a se aplica articolul 191 aliniat 2 Cod Penal privind răspunderea penală a persoanei juridice sau a persoanei fizice care a contribuit la săvârșirea unei infracțiuni.

 

În drept

-Legea nr. 25/2006 modificată prin legea nr. 71/2011  - titlul VI – Efectuarea prelevării și transplantul de organe

-Ordonanța de  Guvern nr. 79/2004 privind Agenția Națională de Transplant 

-Legea nr. 17/2001 privind ratificarea Convenției Europene pentru Protecția Drepturilor Omului și a Demnității Ființei Umane față de aplicațiile biologiei și medicinei

 

În probațiune

1.Anexez articolele din mass-media.

2.Solicit audierea persoanelor care răspund de efectuarea transplantului în cazul Alexandru Arșinel.

3.Solicit audierea, în calitate de martori, a persoanelor care solicită un astfel de transplant, conform procedurilor.

 

 

                   Asociația pentru Solidaritate și Empatie Claudia  Safta,  reprezentată prin Ungureanu Emanuel Dumitru în calitate de membru Consiliu Director

                                   

     Cluj-Napoca,             

     27.09.2013

 

 

Foto: Emanuel Ungureau, ieșind de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca

Comentarii Facebook