Cinci medici din Cluj-Napoca și Alba Iulia amenințați cu MOARTEA de un tânăr de 27 de ani. „Îți dau foc”


Mai mulți medici au fost hărțuiți și amenințați de către un tânăr din Alba, pe motiv că nu îi ofereau tratamentul pe care îl necesita. Acesta a ajuns să fie judecat în două dosare, la Alba Iulia și Cluj-Napoca. Victimele acestuia sunt cinci femei, medici cu specialitatea ORL.

Cinci medici ORL amenințați cu moartea de un tânăr de 27 de ani

În dosarul de la Alba Iulia, inculpatul a primit o pedeapsă simbolică de 6 luni de închisoare cu amânarea aplicării pe o perioadă de doi ani. Persoana amenințată este o femeie care lucrează la Spitalul Județean Alba.

Medicul din Alba Iulia a fost contactat telefonic în mai 2018 de către un bărbat cu solicitarea de efectuare a unei intervenții chirurgicale. Medicul i-a solicitat să urmeze procedurile obișnuite, respectiv să se programeze pentru efectuarea unei consultații, în urma căreia să se stabilească necesitatea și oportunitatea intervenției chirurgicale, relatează ziarulunirea.ro.

Ulterior, tânărul a început să îi trimită numeroase mesaje pe numărul de telefon personal, mesaje ce aveau conținut ofensator și injurios, o parte dintre acesta conținând amenințări la adresa vieții medicului:

...te dobor cu legea sau fără, nu mă interesează de lege în curând”/„Stai că acum știu unde te ard, Dacă ești medic ai 2 vieți? Și 2 de ai, le iau eu (...) îți dau foc (...). Să te ferească Dumnezeu să dăm ochi în ochi (...) Te rezolv eu (...) Cu mine nu îți merge, ori la bal ori la spital”/ „Eu personal te caut mâine la spital. Îți jur și îți promit. Tu nu îți bați joc de mine că te execut în spital (...) Ce mai aștepți? Du-te la poliție până mai poți”.

În instanță acesta a recunoscut faptele și a motivat că a recurs la acest gest din cauza problemelor medicale cu sinuzita și a durerilor de care suferea.

Același tânăr, condamnat la Cluj pentru hărțuire și amenințare

În dosarul judecat la Cluj-Napoca, acesta a fost condamnat de instanța de fond, la 11 luni de închisoare cu executare pentru patru fapte de hărțuire și două de amenințare. Victimele acestuia sunt patru femeie, tot medici ORL. De asemenea, el trebuie să plătească daune morale de 15.000 de lei unuia dintre cei patru medici. Bărbatul a contestat hotărârea Judecătoriei, dosarul ajungând pe rolul Curții de Apel Cluj unde a primit termen.

A început să-şi caute victime printre medicii din Cluj-Napoca în toamna anului 2018. Unul dintre aceştia a fost contactat prin intermediul reţelei de socializare Facebook, de către utilizatorul ”Multipast”, care i-a solicitat informaţii despre anumite afecţiuni, precum şi efectuarea unei programări pentru o consultaţie medicală. Doctoriţa i-a indicat că nu poate să efectueze un control medical prin intermediul mediului virtual, stabilind împreună cu utilizatorul contului mai multe programări la policlinica spitalului.

Pentru că acesta nu a onorat programările stabilite, medicul nu a mai fost de acord să intermedieze realizarea unor astfel de şedinţe sau să ofere informaţii de natură medicală către utilizatorul contului. Ulterior, atât prin SMS, cât şi pe WhatsApp i-a trimis un număr de 642 de mesaje.

Printre mesajele transmise se regăsesc şi ameninţări care privesc integritatea corporală sau a vieţii victimei după cum urmează:

Şi dacă nu mă consulţi dacă nu te bat acolo de îi vai de tine”/ „Împuşcaţi la zid cu voi”/ „Dă-te-n morţi mă-ti că îţi dau foc”/ „Şi un pumn îl ai până nu ieşi la pensie”/ „Dacă venim toţi acolo peste tine îi vai de tine”/ „Pentru persoana aia plăteşti cu zilele tale în tot”.

Un alt medic din Cluj-Napoca a primit 475 de mesaje în perioada iulie 2018 – septembrie 2019, de pe 16 cartele telefonice.

Instanţa din Cluj a dispus efectuarea unei examinări psihiatrice pentru a se stabili existenţa discernământului autorului în raport cu acuzaţiile penale formulate împotriva sa. S-a stabilit că Ioan B. prezintă diagnosticul de tulburare de personalitate disocială, dar şi că a avut capacitatea psihică de a aprecia critic conţinutul şi consecinţele social-juridice ale acţiunilor sale.

Comentarii Facebook