Chirurgul Mircea Barsan ii cere lui Boc sa il demita pe seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate


Chirurgul Mircea Barsan, presedintele Colegiului Medicilor Cluj, ii cere lui Boc, intr-o scrisoare deschisa, sa il demita pe seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

"Prin prisma ultimelor evenimente legate de acordarea asistentei medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, Colegiul Medicilor Cluj va solicitam, respectuos, sa luati in considerare demisia de onoare a presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dl. Dr. Lucian Duta. Masurile propuse si declarate in mod public, ale domnului presedinte al CNAS, nu au facut altceva decat sa destabilizeze, intr-un mod periculos, intregul proces de acordare al asistentei medicale in Romania, incepand de la nivelul cabinetelor de medicina de familie pana la nivelul spitalelor. Toate aceste aspecte, pun in pericol viata bolnavilor, creandu-se o stare tensionata intre cadrele medicale si pacienti", se arata in scrisoarea trimisa de Mircea Barsan.

"Referitor la acuzele aduse medicilor de familie, mentionam ca nu sunt in greva, fiind zilnic la cabinet, in programul de lucru. Motivul real al inactiunilor acestora este lipsa cadrului legal, respectiv refuzul nejustificat al CNAS de a respecta cadrul legal in vigoare. in concret, desi Contractul cadru privind furnizarea serviciilor medicale in sistemul asigurarilor de sanatate pentru anul 2011-2012 si normele metodologice de aplicare a acestuia sunt in vigoare incepand din 1 iunie, Casele judetene de Asigurari de Sanatate propun medicilor, in baza unei note interne a CNAS, incheierea de acte aditionale pentru luna iunie la contractul-cadru aplicabil in anul 2010, acte ce nu pot produce efecte juridice, fiind in afara dispozitiilor legale. Consideram ca CNAS nu poate inlatura sau modifica dispozitiile actelor normative in vigoare ori sa decida modificarea datei de intrare in vigoare a noului Contract Cadru, care trebuia sa fie aplicabil la data de 1 ianuarie 2011", se mai arata in documentul citat.

Chirurgul Mircea Barsan a mai propus ca "subordonarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ori a Serviciului medical din cadrul CNAS, Ministerului Sanatatii, intr-o prima etapa, urmata de implementarea modelelor existente in tarile UE, acolo unde casele de asigurari de sanatate sunt adevarate societati de asigurare private, care reprezinta, in mod real si efectiv, drepturile pacientilor".

Comentarii Facebook