Cel mai popular muzeu din Cluj NU va participa la Noaptea Muzeelor 2024! Angajații se plâng de subfinanțarea culturii


Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, cel care înregistrează anual cel mai mare număr de vizitatori la Noaptea Muzeelor, nu va participa în acest an la eveniment. 

Angajații muzeului se plâng de subfinanțarea culturii și se va solidariza cu Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă, care organizează un protest la București în data de 18 mai.

„Pe 18 mai 2024, Muzeul de Artă ar fi trebuit să participe la evenimentul Noaptea Muzeelor, dedicat promovării culturii și patrimoniului muzeal. Din păcate, instituția noastră se va solidariza cu colegii din Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă (Culturmedia), care organizează un protest la București în data de 18 mai. Acest demers este unul care dorește să atragă atenția asupra lipsurilor financiare din cadrul instituțiilor muzeale și a bibliotecilor din România. 

Membrii sindicatului din cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca consideră că subfinanțarea culturii reprezintă un pericol nu numai pentru protejarea și promovarea patrimoniului național, ci și la adresa menținerii nivelului de profesionalism în cadrul muzeelor și bibliotecilor din România. 

Nu trebuie uitat faptul că, în ultimele decenii, un număr semnificativ de biblioteci comunale și din micile orașe au fost închise, iar multe muzee nu au mai putut asigura un personal calificat pentru activitățile întreprinse. 

Această problemă nu este una provocată de forul tutelar al instituției, Consiliul Județean Cluj, ci de lipsa de reacție a Ministerului Culturii, care de ani de zile refuză să sprijine muzeele și bibliotecile într-un mod profesionist”, transmit cei de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. 

Comentarii Facebook