Cei mai mulți muncitori asiatici vin să muncească în sectorul de construcții din România


Trei sferturi dintr muncitorii din sudul și sud-estul Asiei care lucrează în România sunt bărbați. Cei mai mulți muncitori sunt recrutați de firmele de construcții. 

Muncitorii din sudul şi sud-estul Asiei vor să lucreze în România, sunt tineri, jumătate dintre ei învaţă limba română, iar unul din trei şi-ar dori să rămână mai mult timp în ţară, potrivit studiului „Muncitorii din Asia - soluţie pentru deficitul de forţă de muncă din România”.

Studiul, realizat de Platforma de Migraţie EWL şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia, arată că trei sferturi dintre muncitorii din sudul şi sud-estul Asiei care lucrează în România sunt bărbaţi. O proporţie semnificativă a respondenţilor provine din India (18%), Vietnam (17%), Bangladesh (16%), Pakistan (15%) şi Nepal (14%).

Muncitorii din Asia, recrutați pentru a muncii pe șantiere

Cetăţenii asiatici care lucrează în România se regăsesc în principal în sectoarele legate de construcţii (39%), servicii (14%) şi logistică şi transport (11%, inclusiv logistica depozitelor). Aceştia sunt angajaţi ca muncitori în producţie (57%) şi în sectorul serviciilor (22%). După ce au ajuns în România, mulţi au continuat să lucreze în aceeaşi profesie ca în ţara lor de origine.

De asemenea, potrivit studiului, majoritatea cetăţenilor asiatici care lucrează în România sunt tineri. Vârsta medie a acestora este de 27 de ani, iar cel mai mare grup (60%) este format din persoane între 26 şi 35 de ani.

Cu sprijinul potrivit din partea instituţiilor guvernamentale şi al societăţii, ei se vor adapta pe termen lung la piaţa muncii din România. Acest lucru va avea un efect foarte pozitiv asupra dezvoltării economice a României”, a declarat Michalina Sielewicz, directorul de Dezvoltare Internaţională la Platforma de Migraţie EWL.


Comentarii Facebook