Ce spune legea despre portofelele găsite și ce riști dacă nu-l predai


„Am găsit un portofel cu acte și bani”, scrie un clujean pe un grup de Facebook. În ultimele zile am tot observat asemenea anunțuri în grupurile de interes. Oamenii încearcă să găsească proprietarul, dar cât de corect este acest lucru? 

Să îți pierzi portofelul poate fi un lucru extrem de neplăcut, mai ales dacă acesta conținea bani, permisul de conducere sau chiar actele de identitate. Să pierzi câteva sute de lei posibil să nu fie o mare tragedie, însă dacă ești nevoit să îți refaci actele, drumurile lungi îți pot „da programul peste cap”. 

„Găsit portofel cu acte și bani. L-am găsit în Gheorgheni, punct de reper Kaufland. În portofel se afla și o sumă importantă de bani, plus mai multe acte. Dacă o cunoaște cineva pe respectiva, să o anunțați. Eventual un share” a scris un clujean. 

„Am găsit și eu un portofel cu acte, buletin, permis etc și după nume și poză am găsit persoana pe facebook în cel mult 10 minute… Normal că le-am returnat”, îi răspunde un bărbat. 

Așadar, pierderea portofelului nu este o noutate, mai ales pentru zonele urbane, care sunt mult mai aglomerate. Din fericire, mulți oameni preferă să returneze portofelul, ba chiar depun efort să caute singuri proprietarul acestuia. Totuși, există și persoane care consideră că ce a fost găsit, le aparține.

Ce spune legea despre însușirea unui bun găsit

Art. 243 din Codul Penal spune că însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor se pedepseşte.

„Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la trei luni sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine. Împăcarea înlătură răspunderea penală”, scrie în Noul Cod Penal.

Așadar, dacă ai găsit un portofel nu îl poți păstra, căci această faptă se consideră furt și poți ajungea la închisoare. 

Ce trebuie să faci dacă găsești un portofel pe stradă

În cazul în care ai găsit un portofel și vrei să-l întorci proprietarului, cea mai simplă opțiune este să predai la prima secție de poliție, tot ce ai găsit, dar intact. Desigur, mai poți căuta singur proprietarul, ca să-i înapoiezi personal lucrul pierdut. Însă, această opțiune îți poate fura din timp și aduce cu sine anumite riscuri. Astfel, dacă nu ai timp ca să găsești rapid proprietarul, este mult mai bine să ceri ajutorul polițiștilor. 

Ce nu trebuie să faci dacă găsești un portofel

Dacă ai găsit un portofel și acesta conține acte, trebuie să ții cont că acestea includ date cu caracter personal și nu ai voie să faci poze pentru ca ulterior să le distribui pe Facebook, sau orice altă rețea de socializare. 

Nu contează dacă blurezi CNP-ul de pe o carte de identitate, atâta timp cât restul datelor rămân vizibile. Acest lucru duce la identificarea directă sau indirectă a persoanei în cauză. Mare atenție, căci și această faptă se pedepsește din punct de vedere legal! 

Gândește-te puțin, ție ți-ar conveni ca sute sau mii de persoane necunoscute să-ți vadă numele întreg sau adresa de domiciliu? Regula se aplică și la cardurile bancare. Așadar, nu încerca să găsești persoana care a pierdut portofelul, prin publicarea pe Facebook, a imaginilor cu cardurile sale bancare. Știu că vrei să faci un bine, însă aceste date sunt sensibile și îi poți cauza proprietarului foarte multe probleme. 


Comentarii Facebook