Ce spun seismologii despre valul de cutremure din vestul țării, care s-a simțit puternic și la Cluj: „Pot apărea replici!”


Au fost momente de panică ieri în Arad după ce zona a fost zguduită de un cutremur de 5,3 pe Richter. Seismul a fost resimțit și în Cluj, iar la doar o jumătate de oră a fost urmat de o replică de 3,2, precizează Institutul Național de Fizică a Pământului.

Zona este caracterizată de cutremure de suprafață. Acolo este și contactul între orogenul Apusenilor de Sud cu Depresiunea Panonică. Există și un sistem de falii orientate unul Nord-Vest, Sud-Est și altul Sud-Vest, Nord-Est, toate pot fi în legătură cu mișcările care au loc în micro-placa Adriatică.

Pot apărea, dar nu este obligatoriu, o serie de replici, însă cu magnitudini mai mici. Aradul este sensibilizat, de-a lungul timpului, de o serie de cutremure de peste 5 grade. Acolo unde a apărut odată un cutremur, oricând pot apărea și altele”, a declarat seismologul Mihai Diaconescu la Antena 3 CNN.

Cutremurul a fost resimțit la Cluj, Oradea, Hunedoara, Sighișoara, dar și la vecinii din Ungaria. Banatul se confruntă cu o activitate seismică intensă de câteva săptămâni. Primul mare cutremur a avut loc pe data de 23 mai și a avut o magnitudine de 4,9 pe Richter. La scurt timp, un alt seism de 4,3 a avut loc.

Comentarii Facebook