Ce măsuri se iau în timpul stării de urgență. Vezi ce a declarat Klaus Iohannis


Președintele Klaus Iohannis a decretat instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării timp de 30 de zile, în contextul pandemiei cauzate de coronavirus.

Astfel, odată cu isttituirea stării de urgență, se implementează o serie de măsuri pentru a limita răspândirea virusului și pentru a ”limita povara financiară a cetățenilor”.

Iată care sunt măsurile anunțate de președinte:

Activitatea se suspendă pe perioada stării de urgență în preuniversitar și universitar. Salut eforturilor cadrelor didactice. Foarte important e să limităm povara financiară asupra cetățenilor. Astfel, pe perioada stăriid e urgență, dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente, servicii de utilitate publică, gaze, carburanți, electricitate în limita prețului mediu din ultimele trei luni, și la alimente. Serviciile medicale pentru tratarea cazurile de coronavirus se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se susțin din buget. Angajatorii și angajații afectați de efedctele crizei vor fi sprijiniți prin derogări de la prevederile legale. Angajații și familiile din sectoarele economice afectate vor beneficia de protecție socială.

Pe perioada stării de urgență, prevederile legii privind acordarea de zile libere părinților nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, penistenciare, sanitar și altor categorii stabilite după caz. Aceste categorii au dreptul la o majorare a salariului potrivit legii 19 din 2020”, a declarat Klaus Iohannis.

Tot în sprijinul angajaților și angajatorilor se introduce posibilitatea ca în companii și instituții, unde se poate, să se poată lucra la domiciliu sau în telemuncă. Nu mai e necesar drumul la sediul instituțiiloor pentru beneficii sociale, pot fi depuse electronic. Un capitol important e despre măsurile în domeniul sanitar. Am dispus ca în structurile MAI, sanitare, asistență socială, să se poată angaja fără concurs personalul necesar. Am dispus asigurarea sumelor necesare la Ministerul Sănătății pentru achizionarea directă a materialelor și medicamentelor necesare. Am simplificat procedurile de decontare a banilor în sistemul sanitar.

În economie, guvernul poate lua măsuri de sprijin și va va anunța curând pachetul de soluții pregătit. Producția și întreaga economie trebuie să fie pregătite să susțină combaterea epidemiei. Se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publică. Am decis suspendarea efectuării controalelor la angajatori de către ITM, cu câteva excepții.

Efecte în justiție: activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgență deosebită. Lista se stabiliește de conducerea ÎCCJ și conducerile Curților de Apel. Pentru judecarea proceselor, instanțele pot da termene scurte, de la o zi la lata sau chiar în aceeași zi. Toate măsurile detaliate, pe fiecare domeniu, se regăsesc în decretul emis azi și care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial”, a mai precizat președintele.

Comentarii Facebook