Ce îi „doare” pe clujeni: Au rămas doar cu amintirile unui oraș verde și promisiuni de la administrația Boc: „Verde fain mai era, acum e gri”


Lipsa spațiilor verzi sunt printre temele care îi preocupă cel mai mult pe clujeni. Proiectarea unui oraș ecologic, deși apare în planurile administrației Boc, nu se vede și în municipiu. Clujenii au rămas cu un singur lucru, nostalgia după vremurile în care principalele bulevarde din oraș erau un refugiu pentru cetățeni în zilele caniculare. 

În orașe regăsim o mare biodiversitate și este important să o protejăm. Avem nevoie de ea pentru a ne menține calitatea vieții, aerul curat, alimentația, apa și sănătatea mintală. Cum putem fi sănătoși dacă nu facem loc pentru natură? „Clujul Verde” este de mai mulți ani subiectul consultărilor publice privind realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană. Oamenii au spus de nenumărate ori că vor un oraș mai verde! Ce au primit la schimb? Tot mai multe parcuri betonate și specii de copaci plantați pe străzile principale, care au un rol mai mult decorativ decât de protecție a orașului de razele solare în verile caniculare. 

Nu este de mirare că oamenii suferă când văd imagini cu orașul din anii '70. Pe grupul Amintiri din Vechiul Cluj oamenii admiră o fotografie cu Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca în perioada menționată. 

„Și iar verde verde,fain mai era, d-amu îi gri”; „A fost odată frumos și verde”; „Așa arăta Clujul când era verde.Acum ci că se construiește un Cluj verde punând peste tot pavaje din piatră.”; „Voi ați observat ce aranjată era grădina? Pe vremea aia știau să aibă angajați experți pentru toaletarea orașului, acum doar știu să planteze panseluțe + betoane...amu' gândești' că-s proști, și nu știu să dea aspect plăcut orașului cu ajutorul brăduților, gardurilor vii, pomilor”; „Acum betoane cât cuprinde”; „Când va mai fi așa Clujul, atunci să îi spuneți VERDE!”; „A fost odată ca-n povești…”; „Și vorbim astăzi de verde?”; „Atunci era frumos Clujul”; „Nostalgie și multă verdeață”; „Până-i lume n-a mai fi așa frumos și verde! Acuma betoane peste betoane și deasupra alte betoane! Dacă există un spațiu liber, este năpădit de buruieni și bălării, în loc să fie flori! Mai mare rușinea!” - au fost doar câteva dintre zecile de comentarii lăsate de clujeni. 

Foto: Facebook/Amintiri din Vechiul Cluj - Tudor Culic

Bulevardul Eroilor.jpeg

Comentarii Facebook