Miercuri 24 Aprilie

Ce filme vor rula la TIFF 2012


Oficialii TIFF au dezvaluit o parte din filmele care vor rula in acest an in festival.

Serialul HBO multi-premiat Mildred Pierce (2011) va avea parte de o proiectie maraton in cadrul TIFF 2012. Mini-seria de cinci episoade despre o femeie divortata care face fata recesiunii din anii 30 dar nu si relatiei cu fiica sa i-a adus actritei Kate Winslet, printre altele, un Emmy si un Glob de Aur pentru Cea mai buna interpretare feminina. Anul trecut, filmul a primit cele mai multe nominalizari – 21, la Gala Premiilor Emmy. Los Angeles Times nota entuziast ca "Mildred Pierce nu e doar televiziune de cea mai buna calitate, e o revelatie".

Una dintre cele mai fascinante experiente cinematografice recente le va fi accesibila spectatorilor TIFF in cadrul unei proiectii-maraton speciale: Dreileben (Germania, 2010). Trei filme, trei regizori, trei stiluri contrastante si trei unghiuri diferite ale uneia si aceleiasi povesti, a caror sursa de inspiratie este un eseu critic. in vara lui 2006, trei dintre cei mai talentati cineasti germani ai momentului - Dominik Graf, Christian Petzold si Christoph Hochhausler - au inceput sa corespondeze intre ei pe diverse teme legate de cinema, de la estetica de film la scoala berlineza si cinematograful de gen. Demersul teoretic s-a prelungit in practica, intr-un format filmic ambitios. Pornind de la un pivotal fapt divers - evadarea unui criminal din custodia politiei, in decorul magic-realist al padurii Turingiene - cei trei au conceput trei filme diferite si profund personale: Mai bine decat moartea (r: Christian Petzold), Nu veni dupa mine (r: Dominik Graf) si Un minut de intuneric (r: Christoph Hochhausler).

Doua titluri din sectiunea Supernova vin anul acesta de la Berlin: Tabu si Keep the Lights On. Recompensat cu Premiul Alfred Bauer pentru cel mai inovator titlu din competitia Berlinale 2012, si cu Premiul criticii – FIPRESCI, tulburatorul Tabu al portughezului Miguel Gomes este, in acelasi timp, o poveste de dragoste si o meditatie despre cinema si memorie. Criticul de film devenit regizor a intrat in atentia presei dupa A cara que mereces (2004), prezentat anul trecut la TIFF, in cadrul sectiunii Focus IndieLisboa. Experimentele sale stilistice i-au adus numeroase premii, Aquele querido mes de agosto (2008) fiind unul dintre cele mai apreciate filme ale sale.

Trecut intai pe la Sundance, Keep the Lights On, in regia lui Ira Sachs, si-a adjudecat Teddy Award la Berlin, trofeu oferit celui mai bun film care abordeaza tema homosexualitatii. Drama urmareste viata agitata de cuplu a doi barbati din New York, un cineast (Zachary Booth) si un avocat (Thure Lindhardt), pe parcursul mai multor ani.

Tot in Supernova va fi proiectat filmul suedez Play, distins cu Premiul Coup de Cœur al sectiunii Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes 2011. Pornind de la un fapt real – copii care au jefuit sistematic alti copii, in centrul ora?ului Göteborg, intre 2006 si 2008 -  Ruben Ostlund construieste o drama „la rece”, impresionanta, despre prejudecati, rasism si violenta.

Un alt must-see la TIFF este thriller-ul spectaculos al lui Na Hong-jin, The Yellow Sea, proiectat in sectiunea Umbre/ Shadows. Prezentat anul trecut la Cannes, in Un Certain Regard, filmul despre un barbat care se angajeaza sa ucida o data pentru bani si sfarseste prin a fi tinta tuturor a fost lider de box office in Coreea de Sud, confirmand popularitatea castigata de Na Hong-jin cu debutul sau, The Chaser (2008).

Un vechi prieten al festivalului, Sebastián Lelio, se intoarce anul acesta la Cluj, in cadrul TIFF 2012, cu cel mai recent film al sau, El Año del Tigre/ The Year of the Tiger, proiectat anul trecut in competitia Festivalului de la Locarno. Filmul radiografiaza Chile dupa devastatorul cutremur din 2010. Personajul sau este un detinut care ia tara la pas in cautarea alor sai dupa ce inchisoarea s-a prabusit, transformandu-l intr-un fugar. Sebastián Lelio este un obisnuit al TIFF-ului: a castigat Trofeul Transilvania in 2007, cu La Sagrada Familia, in anul urmator a facut parte din juriul competitiei, iar in 2010, Navidad/ in Ziua de Craciun a fost favoritul criticii, obtinand premiul FIPRESCI.

Comentarii Facebook