Ce aer respiri la Cluj! Se adună bani pentru o rețea de monitorizare a aerului


Campania de strângere de fonduri pentru Aerlive Cluj, reţeaua cetăţenească de monitorizare a calităţii aerului, a fost lansată vineri, 2 octombrie.

Cât de curat este aerul din jurul școlii copilului meu? Este sănătos să merg cu bicicleta pe stradă? Dar să alerg în parc?”, sunt întrebări la care clujenii vor găsi răspunsul cu ajutorul Aerlive Cluj.

Obiectivul campaniei este strângerea a 19.000 de euro pentru a instala 20 de senzori de monitorizare a calităţii aerului, acreditați la nivel național, amplasaţi în baza unei metodologii științifice pentru a avea o acoperire optimă a orașului. Senzorii vor monitoriza 11 parametri, inclusiv microparticulele PM2.5 și PM10 ce au efecte nocive majore asupra sănătății. 

Clujenii vor avea acces la o pagină prin care pot monitoriza în timp real calitatea aerului din apropierea lor, iar donatorii vor putea să aplice pentru adoptarea unui senzor și instalarea acestuia acasă sau la birou”, spune Camelia Gui, unul din coordonatorii proiectului.

Problema e că nu știm ce respirăm. În 2014, un studiu susținea că în Cluj-Napoca se respiră cel mai curat aer din Europa. La sfârșitul lui 2019, New York Times afirma că aerul din Cluj-Napoca este cel mai poluat din România. În realitate, nu avem suficiente date pentru a trage o concluzie cu privire la aerul pe care îl respirăm”, arată Ștefan Voinea de la Observatorul Român de Sănătate. 

Calitatea aerului din Cluj-Napoca este monitorizată azi de numai 4 stații oficiale, a căror amplasare este discutabilă. Mai mult, datele cu privire la poluarea aerului nu sunt accesibile în timp real pentru a le permite clujenilor să se protejeze de efectele ei nocive. 

Campania de strângere de fonduri se derulează până la sfârșitul lunii octombrie 2020 și, dacă are succes, senzorii vor fi instalaţi în noiembrie 2020. Vor fi montaţi 20 de senzori uRADMonitor A3/Industrial (certificaţi de INCD-ECOIND la nivel naţional), în cele mai relevante zone din Cluj-Napoca. Jurnaliştii şi oricare alte persoane interesate vor avea acces deschis la datele istorice cu privire la calitatea aerului (în sistem open data).

Rețeaua Aerlive a fost lansată prima oară în 2019 la București și a primit premiul 1 la categoria protecția mediului la Gala Societății Civile 2020. Noile date oferite de senzori au arătat gravitatea poluării din capitală și au adus problema calității aerului în atenția locuitorilor și a presei. 

Pagina CeAerRespir.ro poate fi accesată pentru donaţii şi informaţii despre campanie. Iniţiativa este lansată de Observatorul Român de Sănătate, Clujul Sustenabil, Romanian United Fund, Fundația Comunitară Cluj, Caravana cu Medici şi Declic, cu sprijinul Talo Media și Komiti. Platforma Aerlive.ro care va găzdui reţeaua de senzori este un proiect inițiat de Ecopolis și Fundația ETA2U.

Comentarii Facebook